Hlavní obsah

Slavné slůně Rashmi slaví v ostravské zoo první narozeniny

Právo, Denisa Telaříková

Už umí zvednout chobot, nechá si v klidu prohlédnout zuby a má obrovský apetit, díky kterému každý den přibírá 1,5 kilogramu. Nejvíce jí chutná hroznové víno. Ošetřovatelé a návštěvníci ostravské zoologické zahrady ji vnímají skoro jako filmovou star a milují ji.

Foto: Zoo Ostrava

Roční Rashmi v ostravské zoo

Článek

Jediné slůně v historii českých a slovenských zoo, ostravská sloní holka Rashmi, si život užívá plnými doušky a už zítra se dožije prvních narozenin.

„Rashmi je stále hodně hravá a vůbec není tvrdohlavá. Moc ráda se učí nové věci, samozřejmě s pamlsky, které od nás dostává,“ rozpovídal se o své malé, téměř 600kilové sloní svěřenkyni jeden z ošetřovatelů 35letý Dan Zvolánek. Dodal, že nejvíce Rashmi zatím baví lezení po vyvýšených místech ve venkovním výběhu, ničení věcí a válení se v písku.

„Nejraději prolézá různě poskládanými kládami. Vloni měla možnost se i vykoupat v nafukovacím bazénku, ale to už teď s její váhou není možné, hned by ho zničila. Musí si počkat, až ji poprvé pustíme do vnitřního bazénu slonů,“ plánoval Zvolánek, který se o ostravský sloninec stará od roku 2004.

Slůně se učí poslouchat

Ošetřovatelé mají z prvních krůčků Rashmi obrovskou radost. „Nejdůležitější je, že si za svůj první rok zvykla na ostatní slony i na své ošetřovatele a umí komunikovat. Už také zjistila, že ošetřovatelé jsou dominantní a že by je měla poslouchat. Učí se nyní základní povely. Zvedat chobot a nechat si prohlédnout zuby už umí, ale ještě jsme nezkoušeli zvedání nohou, je dost času. Prostě první sloní rok je o výchově,“ líčil.

Samozřejmě že se s růstem Rashmi učí i ošetřovatelé. „Je to naše první zkušenost s odchovem slůněte. Nyní se ji například snažíme trošku více odfixovat od maminy, slonice Johti. Chceme, aby byla samostatnější. Ale až do šesti let se slůňata nedoporučuje zcela oddělovat od jejich mámy. Vždyť Rashmi stále ještě saje i mateřské mléko a do tří až čtyř let ještě i bude,“ popisoval s tím, že hlavní je, aby z ní vyrostla klidná a spolehlivá slonice.

Kromě mateřského mléka ostravské slůně pojídá už i běžnou sloní stravu, která se skládá z větví, sena, granulí, vařené rýže, zeleniny a ovoce. Nejvíce si ale pochutnává na již zmíněném hroznovém vínu a jablkách.

Jako bychom získali Oscara

Rashmi, což indicky znamená Paprsek, je jediným dosud odchovaným mládětem v českých a slovenských zoo.

„To, že se dožívá prvních narozenin, je obrovský úspěch naší zahrady. Co se týká práce se slony, tak její narození a zatím úspěšný vývoj znamená pro nás něco jako pro filmové hvězdy získání Oscara,“ sdělil ošetřovatel.

V ostravské zoo by rádi sloninec rozšířili o další slůňata. Slonice Vishesh, která bohužel loni o své první mládě přišla, má nyní říji, proto ji ošetřovatelé připouštějí k samci Calvinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám