Hlavní obsah

Ochránci přírody chtějí nahradit velikonočního zajíčka podivným zvířetem

– Sydney
Novinky, Michaela Cmíralová

Australští ochránci přírody se snaží dát Velikonocím nového maskota. Podle nich by měl slávu velikonočního králíčka převzít velikonoční bilby.

Takhle má vypadat nový velikonoční králíček

 
Článek

Bilby, neboli Bandikut králíkovitý, má stejně tak jako králík srst, velké uši a dokonce i podobně hopká. Jeho zadní nohy jsou ale delší a jeho čumáček je na rozdíl od králíkova protažený a špičatý.

Navíc je bilby na rozdíl od králíka na pokraji vyhynutí. V přírodě jich žije jen něco málo kolem šesti set kusů. Australští ochránci přírody se proto rozhodli upozornit na nešťastnou situaci tohoto zvířecího druhu právě tím, že ho pasovali do role velikonočního králíčka.

Během letošních Velikonoc proto v Austrálii najdete čokoládové postavičky bilbyho téměř ve všech obchodech. „Bilby je nádherné a kultovní zvíře, které má velké problémy. Je to ohrožený druh, takže je důležité, abychom udělali vše, co je v našich silách pro jeho záchranu,“ řekl Mike Drinkwater, ochránce přírody z australského Sydney.

Paradoxem je to, že právě králík je pro bilbyho jednou z největších hrozeb. V Austrálii se králíci původně nevyskytovali a jsou považováni za škůdce.

Bandikut králíkovitý je vačnatec, který byl kdysi rozšířen ve všech suchých oblastech Austrálie s výjimkou severu. V současnosti žije již jen v několika oddělených populacích ve střední Austrálii.

Pomocí silných předních nohou hloubí bandikut králíkovitý dlouhé a hluboké nory, jejichž délka někdy přesahuje tři metry, a které jsou téměř dva metry hluboké. Svou noru opouští pouze v noci, když hledá potravu. Živí se hmyzem, ale i semeny, plody a houbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám