Hlavní obsah

Neznámý podivín zaplatil za zcela nevýraznou mističku půl miliardy

Novinky, Markéta Klánská
Hongkong

Někteří lidé jsou ochotni dát až neskutečné sumy za předměty, ve kterých jiní nespatřují téměř žádnou důležitost. Tuto středu to předvedl neznámý podivín, který na dražbě v Hongkongu nabídl neuvěřitelných 207 860 000 hongkongských dolarů (půl miliardy korun) za naprosto nevýraznou misku z čínské keramiky.

Neznámý podivín zaplatil za maličkou nevýraznou misku půl miliardy korunVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

A co na ní bylo tak zvláštního? Především její věk. Miska vybledlé tyrkysové barvy z konce 11. století byla podle odborníků vytvořena speciálně pro čínského císaře Chuej-cunga z dynastie Sung.

Hodnota tohoto 900 let starého kousku tkví především v tom, že si v něm sám císař omýval štětce, uvedl Nicolas Chow, místopředseda asijské pobočky aukčního domu Sotheby´s.

Soukromí sběratelé mají v rukou pouze pět podobných kousků, zatímco muzea po celém světě mají ve svých sbírkách asi 72 exemplářů. Čerstvě prodaná miska na omývání se nejspíš dědila po členech čínského císařského dvora posledních šest století.

Osm zájemců a 15 minut

O vlastnictví vzácného umývátka na štětce podle agentury Reuters bojovalo osm zájemců. Vítěz, který byl ochoten zaplatit neuvěřitelnou sumu v hodnotě 500 miliónů korun, byl známý už po 15 minutách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám