Hlavní obsah

Měla by si hrát s panenkami, místo toho teprve desetiletá dívka rodila

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manaure

V deseti letech by si holčičky měly ještě hrát s panenkami. Jedna stejně stará kolumbijská dívka však v minulém týdnu přivedla na svět císařským řezem zdravé dítě, uvedl ve středu deník Huffington Post. Přiřadila se tak k nejmladším matkám na světě.

Desetiletá dívka z Kolumbie porodila zdravou holčičku, otce dítěte tají

 
Článek

Když desetiletá rodička dorazila do nemocnice, krvácela a plakala, protože měla "neskutečné" porodní bolesti. Lékaři určili, že je v 39. týdnu těhotenství, ačkoli za celou tu dobu podle televize Univision Noticias doktora ani jednou nenavštívila.

Kvůli jejímu příliš nízkému věku se lékaři rozhodli provést císařský řez. Na svět přišla holčička o váze 2,3 kilogramu. Oběma se ale daří dobře, a to i přesto, že nezkušená matka odmítla novorozeně krmit.

Pochází z kmene s jinými pravidly

Novopečená matka, která je sama ještě dítě, pochází z města Manaure a patří ke kmeni Wayuu. Těmto domorodým obyvatelům z poloostrova Guajira na rozmezí Kolumbie a Venezuely kolumbijská ústava zajišťuje území a autonomii. Navíc jim dovoluje, aby si zachovali vlastní suverenitu.

„U dívek kmene Wayuu jsme už podobné případy viděli. V době, kdy by si tyto dívky měly hrát s panenkami, se najednou musí starat o své potomky. Je to šokující,“ řekl Efraín Pacheco Casadiego, ředitel nemocnice, kde mladičká matka rodila.

O otci dítěte existuje jen minimum informací a jeho pravá identita zůstala neznámá. Podle jihoamerické televize se nikdo z uzavřené komunity kmene nechce k případu vyjadřovat. Kolumbijské úřady jsou tak bezmocné a nemohou podat žádné obvinění.

„Novopečená matka je z kmene, jehož práva se snažíme respektovat. Má svou vlastní autonomii a jurisdikci,“ řekl Alejandro Samplayo, ředitel kolumbijského institutu plánovaného rodičovství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám