Hlavní obsah

Žena porodila v letadle nad Atlantikem, jako dezinfekce byla vodka

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tampa Bay

Naneštěstí pro nastávající matky, děti se mnohdy rodí v ten nejnevhodnější okamžik. Prvorodička Katherine Oyedohová byla jen ve 37. týdnu těhotenství, když se její potomek začal drát na svět. V tu chvíli však seděla v letadle asi deset kilometrů nad zemí někde mezi Atlantou a Senegalem.

Žena porodila ve výšce nad 10 000 metrůVideo: www.myfoxtampabay.com

 
Článek

Letuška společnosti Delta Airlines z Tampy na Floridě Susan Carnesová, která ve svém oboru pracuje již 30 let, se ještě nikdy s porodem na palubě nesetkala. Jakmile ale 23. března kolem třetí ráno Oyedohovou s velkým břichem spatřila, věděla, co bude bezprostředně následovat.

„Viděla jsem, jak je skloněná a sténá, a bylo mi to jasné. Zeptala jsem se, zda jí praskla voda. Když odpověděla ano, věděla jsem, že brzy spatříme miminko,“ řekla v rozhovoru pro televizi WTVT Carnesová.

Vodka jako dezinfekce

Zkušená letuška se cestujících zeptala, zda mezi nimi není lékař. Okamžitě se přihlásil doktor Patrick Ojukwu ze Stockbridge v Georgii, shodou okolností právě se specializací porodník/gynekolog. Carnesová mu asistovala, z kuchyňky v letadle vzala nůžky, rukavice, papírové utěrky, horké ručníky a u jednoho cestujícího sehnala tkaničky na zaškrcení pupeční šňůry.

Pomáhal, kdo mohl. Jeden z pasažérů kontroloval Oyedohové krevní tlak, jiný sterilizoval provizorní lékařské nástroje vodkou a další kontroloval intervaly mezi kontrakcemi.

„Rodička byla velmi silná. Zpočátku se však opravdu bála, přece jenom cestovala sama a najednou měla před zraky veřejnosti přivést na svět dítě. A ještě ke všemu v letadle,“ popsala letuška Carnesová pocity prvorodičky, která měla termín až 14. dubna a od ošetřujícího lékaře dostala povolení letět.

Šťastná rodina by se měla shledat ve čtvrtek

„Jakmile dítě vyšlo ven, doktor mi ho podal a řekl, ať zaškrtím pupeční šňůru. Vzala jsem tedy tkaničku, několikrát ji omotala kolem šňůry a nůžkami jsem udělala šmik. To bylo celé. Pak mi doktor dítě předal a já byla ohromená,“ vyprávěla se zaujetím Carnesová.

Novorozený chlapeček, jehož příchod na svět provázel velký aplaus všech cestujících v letadle, dostal jméno Edosalume. Carnesová ho pak zabalila a předala matce, aby ho mohla přivinout na svou hruď.

O 15 minut později letadlo, které bylo odkloněno do Dakaru v Senegalu, přistálo a matka s dítětem byla převezena do nemocnice. Zpátky do Kalifornie ve Spojených státech, kde už netrpělivě čeká otec Greg, by se měla Katherin i s Edosalumem vrátit tento čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám