Hlavní obsah

Narodila se bez krve a přežila, lékaři ji označili za zázrak přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jen díky včasnému zásahu lékařů z oddělení neonatální medicíny malá Olivia Nortonová z Anglie přežila. Když se narodila, neměla v sobě de facto žádnou krev. Lépe řečeno, byla zcela bílá, protože neměla žádný hemoglobin, takže obsah její oběhové soustavy se nedal definovat jako krev.

Foto: Profimedia.cz

Olivia se narodila v podstatě bez krve, přesto ji lékaři zachránili. Nyní ji označují za zázrak

Článek

Dívence dávali zdravotníci dvě hodiny života, po transfúzích se ale z vážného stavu dostala a dnes dělá rodičům radost.

"Olivia byla mé první dítě, takže jsem vůbec netušila, co mám čekat, ale určitě jsem nečekala, že bude tak bílá. Nikdy nezapomenu, co lékaři řekli: ‚Bílá a svěšená.‘ Před porodem jsem měla komplikace, které mě naprosto vyděsily. Pak, když se Olivia narodila tak bílá, netušili jsme, co se děje," svěřila jednatřicetiletá Louise Bearmanová listu Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Malá Olivia se svou 31letou matkou Louisou Bearmanovou z anglického Withamu

"Velmi se mi ulevilo, když mi to pak lékaři vysvětlili. A bylo úžasné sledovat, jak jí dali krev a ona se postupně měnila v růžové dítě. Je opravdu rozkošná, je pro nás vším," dodala Bearmanová.

Foto: Profimedia.cz

Když se Olivia narodila, byla úplně bílá. Aby získala normální barvu, musela dostat transfúze

Hemoglobin je bílkovinou nesoucí v sobě iont železa, na který se váže kyslík. Je součástí červených krvinek a hraje klíčovou roli v přenosu kyslíku z plic do tkání. Malá Olivia měla hemoglobinu tak málo, že její krev byla vlastně jen téměř čistou plazmou. Navíc se narodila předčasně a v takovém případě je šance na život velmi nízká. Olivii přesto provázelo štěstí a přežila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám