Hlavní obsah

Američan s transplantovanou tváří konečně ucítil polibek své dcery

Novinky, Markéta Klánská
Boston

Je tomu téměř přesně rok, kdy Američan Dallas Wiens dostal novou tvář. Nyní se po náročné transplantaci, kterou vedl český lékař Bohdan Pomahač, dokáže smát a hlavně cítit na tváři polibky od své čtyřleté dcery. O nečekané pohyblivosti a citlivosti obličejových svalů Wiens promluvil toto pondělí během tiskové konference v bostonské nemocnici.

Muž s transplantovaným obličejem opět cítí polibky své dceryVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Když jsem poprvé ucítil polibek své dcerky, rozbrečel jsem se. Byly to slzy štěstí nad tím, jak úžasný to byl zážitek po tak dlouhé době, kdy jsem nic necítil,“ řekl na tiskové konferenci Wiens.

Nyní 25letý Wiens se vážně poranil v roce 2008 při natírání kostela. Spadl totiž na dráty elektrického vedení a kompletně si spálil obličej. Nenávratně přišel o zrak a zdálo se, že těžkým zraněním podlehne. Nestalo se tak a v roce 2011 jako první ve Spojených státech dostal zcela nový obličej.

Podle týmu chirurgů z nemocnice Brigham and Women's Hospital (BWH), kteří se na transplantaci celého obličeje podíleli, se Wiens zotavuje neuvěřitelně dobře a dá se u něj čekat ještě další zlepšení. Podle agentury Reuters navíc stále dochází na rehabilitační terapie v Texasu, kde žije se svou dcerou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První Američan s transplantovaným obličejem se ukázal na veřejnostiVideo: Reuters

„Podle všeho neměl tak otřesná zranění přežít, ale přežil. Vysoký stupeň citlivosti mu bránil v přijetí transplantátu od vhodného dárce, přesto ho přijal. U všech transplantovaných se navíc očekává odmítnutí, on je ale jediný pacient, u kterého k němu nedošlo, a to i navzdory imunitě snížené na minimum,“ řekl český plastický chirurg Bohdan Pomahač, který proslul jako "ten, kdo vrací lidem tváře". [celá zpráva]

Lékaři nyní doufají, že bude Wiens brzy připravený dostat zubní implantáty, které by mu pomohly zlepšit i schopnost mluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám