Hlavní obsah

Obchod století: Sběratel pořídil 40miliónovou skicu za pouhou stovku

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devon

Sběrateli umění z anglického Devonu se podařila nevídaná investice. Na dobročinném bazaru v Las Vegas se mu podařilo získat skicu Andyho Warhola s dalšími čtyřmi obrázky za pouhých pět dolarů (93 korun). Rané dílo tohoto legendárního amerického umělce a vůdčího představitele pop artu má však hodnotu mnohonásobně vyšší.

Skica za pět dolarů má hodnotu téměř 40 miliónů korunVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Andy Fields tušil, že se mu podařila výhodná koupě, ovšem jak moc, o tom neměl ani zdání.

„Já a můj přítel jsme vyrazili na bazar. Pochopitelně jsem se díval po drobnějších předmětech, jako jsou šperky. Pak jsem narazil na ty obrázky a pomyslel si, že bych mohl udělat výhodný obchod. Jen pět dolarů za pět obrázků. A taky, že jo,“ řekl agentuře Reuters Fields.

Obrázek Andyho Warhola, který by se mohl výrazným způsobem zapsat do historie moderního umění, zakoupil Fields od drogově závislého muže, jehož teta se starala o Warhola, když byl ještě dítě. Skica zřejmě pochází právě z toho období, kdy bylo Warholovi asi deset nebo 11 let.

Obraz zatím do prodeje nepůjde

Fields kontaktoval amerického odhadce, který mu sdělil skutečnou hodnotu onoho díla.

„Skicu ohodnotil na 2,1 miliónu dolarů (39 053 700 korun), tak uvidíme. To není špatná investice za pouhých pět dolarů,“ dodal Fields s tím, že zatím nemá v plánu obrázek prodat.

Portrét zpěváka 30. let 20. století Rudyho Valleea však chce nechat vystavit v muzeu, aby si ho mohli prohlédnout všichni Warholovi obdivovatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám