Hlavní obsah

Záhadné rány v Clintonvillu jsou zpět, konečně se vynořil i zvukový záznam

Novinky, Markéta Klánská
Clintonville

Koncem března přilákalo nenápadné americké městečko Clintonville ve Wisconsinu nevídanou pozornost. Z ničeho nic se tam totiž začaly ozývat záhadné rány spojené s otřesy půdy. Když už se zdálo, že tajemné zvuky pomalu odeznívají, vrátily se v plné síle. A s nimi se konečně vynořil i zvukový záznam.

Konečně existuje nahrávka, která má dokumentovat záhadné rány v americkém městečku

 
Článek

Nahrávka, kterou převzala mimo jiné americká televize ABC, pochází z 24. března. Její  autor ji ale nahrál na internet pod přezdívkou whysguy3 až o dva dny později. Na několikaminutovém videu, které zabírá pouze zvukovou stopu na obrazovce jeho počítače, se omlouval za špatnou kvalitu. Zařekl se ale, že se nejedná o podvrh.

Kvůli autenticitě navíc zvukovou stopu nijak neupravoval a nechal ji v plné délce. Po ráně je tak slyšet křik opilce, který se vracel domů, chvilka ticha a autorův hlas. Na delší verzi záznamu následuje dlouhé ticho a rozhovor s policejní hlídkou, od které autor zvukového záznamu dostával informace o lokalitách nejnovějších hlášení.

Jen zlomek z desítek hodin záznamů

"Zrovna jsem si naaranžoval svůj mikrofon, který jsem měl namířený na park Olen. Nahrávání jsem zapnul jen vteřiny předtím, než jsem pocítil největší otřes od té doby, co jsem do Clintonville dorazil. Pravděpodobně byl i ten nejhlasitější. Mikrofon ale v tu chvíli bohužel nebyl ve správné pozici pro nahrávání. Když zazněla ta rána, kterou se mi podařilo natočit, zrovna jsem nasazoval na své vybavení obal,“ uvedl autor nahrávky.

"Podle vlastní zkušenosti z Clintonvillu mohu říct, že vždy přichází dunivý zvuk a následuje otřes. Někdy je ale slyšet pouze rána, jindy zase cítit otřes bez doprovodu zvuku," dodal internetový uživatel jménem whysguy3 s tím, že má u sebe dalších 115 hodin zvukových nahrávek, kterými se musí prokousat.

O zemětřesení prý nešlo

Nakolik je ujišťování autora záznamu věrohodné je jen otázka, ale to, že se Clintonville začal opět otřásat dunivými ranami, je fakt. Z úterý na středu (27. a 28. března) bylo na policejní stanici opravdu rušno. Asi 65 lidí nahlásilo náhlé otřesy a dunivé zvuky, které byly podle několika volajících hlasitější a silnější než v předchozím týdnu. [celá zpráva]

Zatímco odborníci podle televize WLUK potvrdili, že město v týdnu od 19. března zasáhlo zemětřesení o síle 1,5 stupně Richterovy škály, tentokrát jsou geologové přesvědčeni, že nešlo o projev seismické aktivity.

I když však geologové žádné zemětřesení nezaznamenali, neznamená to podle místní městské rady, že k žádnému nedošlo. Městský úřad ve středu večer zveřejnil tiskovou zprávu, ve které uvádí, že faktory jako umístění monitorů seismické aktivity, silný vítr a hluky z nitra země, mohly zamezit odborníkům v získání správných dat.

Město možná něco skrývá

Všechna ta nejistota však jen navedla některé obyvatele na myšlenku, zda město něco neschovává.

"Neskočím jim na to. Musí se tu dít něco jiného," řekl televizi WAOW Kris Cartwright, jeden z místních, na jehož názor úřad reagoval jasným prohlášením: "Rozhodně tu není co skrývat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám