Hlavní obsah

Při kulečníku si poranil oko, teprve po měsících mu našli kousek tága v mozku

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Kulečník je zdánlivě neškodný sport, při kterém se dá maximálně zlomit tágo nebo protrhnout plátno na stole. Jednatřicetiletý Brit Andy Parton má ovšem jinou zkušenost. Během jedné hry uklouzl a tágem si poranil oko. Po třech měsících se však ukázalo, že má nejen roztržené víčko, ale i špičku tága v mozku.

Foto: The Sun

Andy Parton si poranil na kulečníku oko, teprve po třech měsících se ukázalo, že má kousek tága v mozku

Článek

Lékaři v nemocnici v Leedsu předpokládali, že má Parton pouze roztržené víčko, zašili mu ho tedy a poslali ho domů. Když ale nemohl tři měsíce pořádně otevřít oko, poslali ho na magnetickou rezonanci. Teprve toto vyšetření odhalilo zarážející skutečnost.

Parton měl v mozku část špičky kulečníkového tága. Vyoperování malého tělesa zabralo chirurgům deset hodin. Nejprve museli odstranit kus kosti nad okem, poté vyndali úlomek a nakonec pacientovi zrekonstruovali kořen nosu a obočí.

Každou chvíli mohl zemřít

Podle lékařů mohl Parton z Knaresborough kvůli cizímu tělesu v mozku kdykoli dostat záchvat nebo otravu. Operace mu tak zachránila život.

„Byl to velmi neobvyklý úraz s případnými vážnými následky. Dlouhá a komplexní operace, která naštěstí dopadla dobře, tedy byla nezbytná. Jsme rádi, že zranění Partona nevyšťouchlo ze hry a plně se po chirurgickém zákroku zotavil,“ uvedl v tomto týdnu pro deník The Sun mluvčí leedské nemocnice.

„Vím, že mám velké štěstí, že žiju. Nikdy mě nenapadlo, že je pool tak nebezpečná hra,“ řekl Parton, když děkoval týmu lékařů.

Přes 80 let s kulkou v hlavě

Podobné nehody, kdy někomu uvízne cizí těleso v hlavě, nejsou zcela ojedinělé. Málokdy však takto zraněný člověk může přežít bez operace. Jednomu ruskému inženýrovi se to ale podařilo, s kulkou v hlavě žije dokonce už více než 80 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám