Hlavní obsah

Floridu trápí krysy velké jako kočky, stále odolávají snahám o vyhubení

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marathon

Úřady pro ochranu přírody na floridském ostrově Grassy Key trápí velký, lépe řečeno obrovský, problém. Potýkají se zde s krysami obrovskými, které navzdory všem snahám nelze vyhubit. Informoval o tom deník Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Floridě se potýkají s obrovským problémem, krysami velikosti kočky

 
Článek

Kdyby se tato nenasytná zvířata, jejichž váha dosahuje až čtyř kilogramů, dostala na pevninskou část Floridy, mohla by podle odborníků zlikvidovat některé plodiny a narušit citlivou rovnováhu v přírodě.

Jižní Florida se už nyní v podstatě proměnila v odkladiště pro exotickou zvířenu z celé planety. V oblasti je možné potkat krajty tmavé, hroznýše královské, varany nilské či kočkodany červenozelené.

Na začátku bylo osm uprchlých zvířat

Krysy obrovské, které pochází z Afriky, se ve volné přírodě na ostrově Grassy Key objevily poprvé v roce 1999 poté, co jich osm uteklo místnímu chovateli exotických zvířat.

"Mysleli jsme, že se nám je podařilo vyhubit už v roce 2009. Na počátku roku 2011 mi ale jeden z místních obyvatel napsal, že jednu krysu obrovskou spatřil. Byli jsme skeptičtí, ale pak jsme několik zapomenutých krys viděli na vlastní oči," řekl pro server keysnet.com Scott Hardin z oddělení pro exotické živočichy komise pro ochranu divočiny.

Mohou se množit už po pěti měsících

Poté, co byly v roce 2011 nalezeny čtyři samičky, úřady v listopadu a prosinci vyvinuly další snahy na jejich vyhubení. Hlavně prostřednictvím otráveného kantalupu a burákového másla. Ani to však proti nenasytným krysám nepomohlo.

Včasné zlikvidování těchto škůdců je důležité zejména proto, že krysy obrovské jsou schopny reprodukce již po pěti měsících života. Těmto tvorům s 35 až 45 centimetrů dlouhým a bezsrstým ocasem navíc nehrozí ani hlad; živí se hlavně ovocem a obilím, je ale známo, že pojídají i hmyz, kraby či šneky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám