Hlavní obsah

Místnost vzteku uklidní i ty nejrozzuřenější

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Někdy opravdu není jednoduché ovládnout svůj vztek. Přesně toho se chytili vynalézaví podnikatelé po celém světě, kteří lidem za nějaký poplatek umožňují rozbíjet stará auta, pračky, televizory, apod. Třicetiletá podnikatelka z Dallasu však tuto myšlenku dotáhla ještě dál. Pronajímá celou místnost, kterou zařídí dle přání zákazníka. Ten pak jen přijde a může vše dle libosti zdemolovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Firma pronajímá pokoj, který můžou zákazníci celý zdemolovat

 
Článek

Anger Room (Místnost vzteku), tak se jmenuje podnik Texasanky Donny Alexanderové. Přijít tam může kdokoli, kdo je naštvaný, ať už na partnera, šéfa nebo celý svět. Během pěti, 15 nebo 25 minut si může vybít agresi, a to za cenu již od 25 dolarů (467 korun). Navíc si může vybrat jakékoli zařízení, kanceláří počínaje a kuchyní konče. V místnosti se pak mohou objevit i balóny, figuríny nebo boxovací pytle.

Od snu až po skutečnost

„Snila jsem o něčem podobném už od svých 16 let, kdy jsem žila v Chicagu. Pak jsem ale usoudila, že s něčím podobným určitě přijde někdo jiný. Nakonec jsem v roce 2008 v provizorních podmínkách své garáže začala provádět zkušební demolice. Kamarádům jsem umožnila rozbíjet věci, které jsem našla na ulicích a v levných obchodech,“ popsala začátky svého podnikání Alexanderová.

Po těchto zkušenostech se Alexanderová, která pracovala jako marketingová manažerka restaurace, rozhodla takzvané destruktoterapii věnovat naplno. Její podnik funguje v novém prostředí od prosince loňského roku a už nyní je jasné, že je úspěšný.

„Obchody rostou nesmírně rychle. Snažím se stále shánět nové věci. Dokonce dostávám mnoho žádostí od firem, které mi chtějí udělit licenci k distribuci svého zboží,“ dodala pro deník Huffington Post Alexanderová.

Jen krátkodobý efekt

„Je to mnohem větší cvičení, než lidé předpokládají. Předem tedy všem doporučujeme rozcvičku,“ přiznala Alexanderová.

Demolování je opravdu fyzicky náročné, jak ale uvedla i televize NBC 5, lidé z demoliční místnosti v Dallasu odcházejí sice unavení, ale zato s úsměvem na tváři.

Přesto někteří odborníci nejsou přesvědčení, že by mohla být podobná destruktoterapie dlouhodobě účinná, před bezduchým ničením proto spíše preferují trénink sebekontroly. Není to sice snadné, sebekontrola se ale může podle výzkumu publikovaném v odborném časopise Current Directions of Psychological Science posilovat obdobně jako sval.

Alexanderová však na svých stránkách neuvádí, že by šlo o léčebnou metodu či duševní pomoc. Naopak upozorňuje, že zničení plně vybavené místnosti je vedeno pouze jako zábava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám