Hlavní obsah

V restauraci v centru Prahy žijí dvě pumy

Novinky, Zuzana Křesťanová
Praha

Když se chce člověk zblízka podívat na pumu, většinou zavítá do zoologické zahrady. Majitel jedné pražské restaurace na Vinohradech však chová tyto kočkovité šelmy přímo ve svém lokále. Zákazníci tak mohou posedět na zahrádce v jejich bezprostřední blízkosti a samce Paca si mohou dokonce i pohladit, když má dobrou náladu.

V restaurtaci v centru Prahy žijí dvě pumyVideo: Novinky

 
Článek

Jako první si majitel pořídil Káju, dnes čtyřletou samici, o kterou se stará od malička. Její předci pocházejí z Polska. Stejně starý Paco se na Vinohrady dostal z Řecka, v době, kdy mu byl rok a půl. Nyní už jsou oba nedílnou součástí restaurace a kromě venkovního výběhu mají i svůj přístřešek přímo v domě.

„Dřív jsme s nimi chodili na procházky do Riegrových sadů. To jsme znali všechny policisty, protože je na nás vždycky někdo zavolal,“ popisuje jejich majitel Vladislav Krákora. Poslední dobou jsou ale zvířata nejspokojenější ve své kleci. Paco je bázlivý a Kája zase nechce opouštět své teritorium.

Kilo masa denně a hodně zábavy

Ke svému životu potřebují nejen kilogram masa denně, ale hlavně zábavu. „To je jako s dětmi. Musím si s nimi každý den tak tři hodiny hrát,“ dodal Krákora. Rovnou ze své klece také mohou vyběhnout na lávku, která vede nad stoly na zahrádce. „Občas něco spadne přímo na zákazníky. To pak mají všichni značkové oblečení,“ směje se Krákora.

I přesto, že u zákazníků vyvolávají kočky pozitivní reakce, o rozšíření chovu majitel neuvažuje. Minulý rok v červnu se dokonce Pacovi a Káje narodila tři koťata, ty už jsou ale z domu pryč.

Puma americká je největší kočkovitá šelma Severní Ameriky a největší zástupce malých koček. V zoologických zahradách patří k běžně chovaným druhům. V zajetí se dožívá až dvaceti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám