Hlavní obsah

Bratři se naučili hrát na zeleninu, za představení berou až 150 tisíc

Novinky, Markéta Klánská
Peking

Vydělávat se dá téměř na čemkoli. Dva čínští bratři našli skutečně neobvyklý způsob a daří se jim dobře. Naučili se hrát na zeleninu a svým uměním se proslavili po celé Číně. Nyní je hra na bizarní hudební nástroje z různých druhů zeleniny dokonce i slušně živí.

Bratři si založili živnost na zelenině, hrají na ni jako na tradiční dechové nástrojeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Bratři Nanovi vyrůstali na farmě v čínské provincii An-chuej. Zelenina je tak obklopovala celý jejich život. Nejinak tomu bylo i s hudbou, otec je totiž od raného mládí vedl ke hře na hudební nástroje. Jako náctiletí se oba bratři navíc ještě přidali ke kočovné herecké společnosti.

Koncertování na nástroje ze zeleniny bylo tedy logickým vyústěním jejich výchovy. Do "oboru", který je vždy fascinoval, se s vervou pustili před dvěma lety. Od té doby už vystoupili v mnoha čínských talentových soutěžích a za jedno představení mnohdy dostávají 30 000 až 50 000 čínských jüanů (89 000 až 148 500 korun).

Mezi jednotlivými vystoupeními, kterých ale podle jejich slov bohužel není mnoho, tráví svůj čas tím, že ve svém malém bytě v Pekingu provrtávají díry do mrkví, tykví, lotosových kořenů, apod. Tímto způsobem se mlčky snaží zdokonalit svůj instrumentář, aby mohli rozšířit i seznam interpretované hudby.

Čerstvá, šťavnatá a tvrdá

Vytvořit vhodný nástroj tak, aby ladil, není jednoduché. Klíčem k úspěchu je především výběr plodin. Zelenina musí mít správnou velikost, tvar a především musí být čerstvá.

„Pokud se voda z plodin vypaří, tóny se zvýší nebo se nástroje jednoduše rozladí. Proto si vybíráme co nejšťavnatější a tvrdou zeleninu,“ uvedl pro agenturu Reuters 43letý Wej-tung, starší z bratrů.

Neustálé ladění

Tím ale práce nekončí. Ještě se musí vytvořit vhodné otvory a výška tónů, které z nich vycházejí, se pak musí pečlivě testovat ladičkou.

„Čím hlubší díra, tím hlubší tón, a naopak. Kromě toho na velikosti otvoru závisí i kvalita zvuku,“ popsal pravidla při výrobě nástrojů 41letý Wej-pching s tím, že je přesto nesmírně obtížné kvůli kolísání teplot a vlhkosti ladění nástrojů kontrolovat.

Když se ale vše vydaří, výsledek je působivý. Každý z nástrojů má jiný charakter, bratři Wej-tung a Wej-pching jsou tak schopni hrát jak tradiční čínskou hudbu, tak moderní pop nebo folk s nádechem westernové hudby. A pokud se nástroje nevyvedou, bratři je mohou jednoduše sníst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám