Hlavní obsah

Kontroverzní výstava lidských těl stažených z kůže dorazila do Prahy

Novinky, Zuzana Křesťanová
Praha

Zhruba 200 exponátů z lidských těl či jejich částí jsou od soboty k vidění na holešovickém Výstavišti v Praze. Jedná se o orgány i celá těla lidí, kteří zemřeli přirozenou smrtí, zakonzervovaná pomocí takzvané plastinace. Kontroverzní výstava se do hlavního města vrací po pěti letech, nyní s dvojnásobným počtem preparátů.

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě jsou k vidění zakonzervovaná těla zemřelých lidí Video: Novinky

 
Článek

Výstava The Human Body Exhibition nabízí unikátní pohled do útrob lidského těla. Je rozdělena do devíti částí, z nichž každá se zaměřuje na určitý tělní systém, například kosterní, dýchací nebo nervový. Exponáty celých těl byly polohovány tak, aby vynikla jejich funkčnost. Třeba v sekci svalů si tak návštěvníci mohou prohlédnout, jak funguje tělo při sportu. Jedna z galerií je zase věnována chronologickému vývoji od embrya po plod.

Všechny exponáty byly darovány legálně prostřednictvím organizovaného vládního procesu s plánovaným využitím pouze pro studijní účely na veřejných výstavách a v institucích vyššího vzdělávání. Poté, co už nebudou využívány ke vzdělávání, budou zpopelněny. Věk ani identita dárců přitom nejsou známy.

Vystavená těla i orgány zakonzervovali anatomové pomocí tak zvané plastinace. Tato technika trvale uchovává lidské tkáně za použití tekuté silikonové gumy, zastavuje přirozený proces rozkladu a umožňuje, aby exponáty mohly být studovány neomezeně dlouhou dobu. Výsledkem je suchý, nezapáchající preparát, který neobsahuje žádné jedovaté chemikálie. Konzervace může trvat u menšího orgánu jeden týden, u celého těla i rok.

Výstava budí rozruch

Organizátoři tvrdí, že cílem exhibice je, aby lidé věnovali více pozornosti tomu nejcennějšímu, co mají, tedy svému tělu. I přesto ale výstava vyvolává po celém světě rozporuplné reakce. Někteří ji považují za jedinečnou, jiní za neetickou.

Výstava zakonzervovaných lidských těl potrvá v Praze do 10. června letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám