Hlavní obsah

Život gepardího kotěte ze Dvora Králové visel na vlásku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Kombinace letitých zkušeností s odchovem exotických šelem, mateřská péče ošetřovatelek a trocha štěstí zachránila v ZOO Dvůr Králové život malému gepardovi. Samečka balancujícího nedávno mezi životem a smrtí, pracovně pojmenovaného Ježíšek, pokřtili ve čtvrtek jménem Deni.

Sameček geparda v péči ředitelky zoo Dany HolečkovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Zanedlouho tříměsíční gepardí kotě, nad kterým před pár týdny málem lámali hůl, prošlo v zoo tradičním křtem plné života. Gepard odebraný krátce po narození nemohoucí matce díky složitému umělému odchovu nakonec přežil.

„První dny umělého odchovu byl jeho stav nějakou dobu kritický. Ošetřovatelky poctivě držely u mláděte nepřetržité služby, což mu zachránilo život. Dnes váží skoro čtyři a půl kilogramu a těší se velice dobré kondici,“ popsala mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková výsledek odchovu považovaný za malý zázrak.

Gepard, obývající nyní pavilón šelem, mateřskou zahradu brzy opustí. „Aby se stal plnohodnotným gepardem, je nutné, aby vyrůstal s jedinci svého druhu,“ vysvětlila ředitelka zahrady Dana Holečková.

Oříšek pro chovatele představuje v zajetí už samotné rozmnožování gepardů, jichž žije okolo patnácti tisíc v Africe a několik desítek v Asii, natož pak umělý odchov. Zahrada ve Dvoře Králové patří v zachování genofondu těchto vzácných šelem k nejúspěšnějším na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám