Hlavní obsah

Americké námořnictvo poskytlo záznam odtajňující novou superzbraň

Novinky, Jakub Herzán

Americké námořnictvo vyvíjí zcela novou zbraň, která je schopná střílet projektily na dálku 50 až 100 námořních mil (až 185 kilometrů), střely dosáhnou až sedminásobku rychlosti zvuku. Elektromagnetický kanón je dlouhý 12 metrů, šířka hlavně činí 12,7 centimetrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo testovalo novou super nadzvukovou zbraňVideo: Reuters

 
Článek

Dělo je usazeno na paralelních kolejích, pro svoji funkčnost využívá magnetické pole a elektrický proud. Americké námořnictvo zveřejnilo video z testování prototypu zbraně na základně Dahlgren na severu Virginie. Krátké video ukazuje neskutečnou sílu zbraně. Záznam musel být několikrát zpomalen, aby letící projektil byl vůbec vidět.

Vědci, kteří zbraň vyvíjejí, se zaměřili hlavně na délku její životnosti a také na maximální rychlost, kterou vystřelené projektily o váze 18 kilogramů docílí. Ta dosáhla neuvěřitelného čísla, a to 9010 km/h, tedy sedmkrát rychlost zvuku.

Zbraň, která bude umístěna na válečných lodích námořnictva Spojených států, bude ve vývoji zhruba dalších pět let, do té doby chtějí vědci dosáhnout doletu projektilu ze superzbraně na 220 námořních mil (přes 400 kilometrů). Zbraň je ve vývoji od roku 2005, dosud stála americkou vládu kolem 240 miliónů dolarů. Námořnictvo USA očekává, že zbraň bude plně funkční v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám