Hlavní obsah

Nejmenší kniha světa, karavana velbloudů v uchu jehly a auta na komáří nožce

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podívejte se, co všechno se vejde do ucha jehly, co se dá napsat na jediný vlas a jak se dá okovat blecha. V Muzeu miniatur ustrnete úžasem i nad tím, na jak malé plochy lze namalovat obraz. Co myslíte, dá se nakreslit dokonalý portrét na zrnko máku a dá se číst z knihy, která je vidět jen pod mikroskopem?

Prohlédněte si okovanou blechu a knihu, která se dá číst jen pod mikroskopemVideo: Novinky

 
Článek

To vše se dozvíte v muzeu na pražském Strahově. K vidění tu mají hned dvacet sedm exponátů. Bez lupy byste si ale neprohlédli ani jediný. Některé z vystavených miniatur neměří ani milimetr.

„Velmi zajímavým exponátem je miniaturní kniha, která je zapsána i do Guinessovy knihy rekordů. Měří totiž pouze 0,9 milimetru,“ popisuje výstavu manažer muzea Ignác Kinol. Tato kniha je imitací díla Chameleon od Antona Pavloviče Čechova. I při tom, jak je malá, obsahuje třicet stránek a pod mikroskopem si její text můžete doopravdy přečíst. Je napsána na speciálním papíru z březové kůry a vazba knihy je sešita vlasem.

„Asi nejvzácnějším exponátem je miniaturní kolo z ryzího zlata,“ pokračuje Kinol. I přesto, že má na délku jen 2 milimetry, opravdové luxusní jízdní kolo by vás vyšlo mnohem levněji. Tato miniatura totiž stojí více než sto padesát tisíc korun.

Dalším zvláštním exponátem je pak okovaná blecha. Když si ji pod mikroskopem pozorně prohlédnete, zjistíte, že na dvou nožkách má přilepené podkovy a v těch zbylých drží nůžky, klíč a zámek. Tato fantaskní miniatura je dílem ruského umělce Anatolije Koněnka.

Karavany v uchu jehly

Kromě těchto nezvyklých uměleckých děl najdete v muzeu i běžnější předměty jako například devět obrazů. Nenechte se ale zmýlit, i na ty se musíte dívat přes zvětšovací sklo lupy. Všechny obrazy jsou dílem Anatolije Koněnka a jsou namalované na mamutím klu. Jejich autor si pro účely jejich vzniku vytvořil i speciální olej, který pomalu zasychá a neroztéká se.

V muzeu dále najdete miniaturu Eiffelovy věže umístěnou v pecce od višně, celé karavany velbloudů v uchu jehly, kolony aut na komáří nožce, portrét na makovém zrnku, Otčenáš napsaný na vlasu anebo plachetnici na křídle komára.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám