Hlavní obsah

Záhadná 50kilogramová koule spadla na brazilskou vesnici

Novinky, Markéta Klánská
Mata Roma

Na brazilskou vesnici ve středu naprosto nečekaně spadla z nebe záhadná kovová koule. Událost způsobila v celé oblasti poprask. Někteří lidé se totiž domnívají, že koule o průměru téměř jednoho metru pochází od mimozemšťanů. Jiní se naproti tomu třesou, že přichází konec světa.

BEZ KOMENTÁŘE: Útok mimozemšťanů? Na vesnici spadla z nebe koule

 
Článek

Nenápadná vesnice Riacho dos Pocos v brazilském státě Maranhão přilákala pozornost, když na jejím území přistála koule o váze asi 50 kilogramů. Podle informací regionálního serveru MR Notícias naštěstí nikoho nezranila, rozlomila však jeden strom kešu.

„Slyšel jsem hluk a okamžitě jsem se začal zajímat, co ho způsobilo. Myslel jsem, že spadlo letadlo, popřípadě nás postihlo zemětřesení. Bál jsem se vyjít ven, pak ale zvítězila zvědavost,“ uvedl 46letý Valdir José Mendes, který záhadnou kouli nalezl na své zahradě. Policii posléze informoval, že koule dopadla jen několik metrů od jeho domu a zanechala mu na pozemku asi metr hlubokou díru.

Asi 20 vesničanů Mendesovi pomáhalo kovovou kouli vyjmout ze země. Po prozkoumání předmětu zjistili, že je koule dutá a ukrývá uvnitř nějakou tekutinu. Zpráva se velmi rychle rozšířila až do města Mata Roma. Za záhadným objektem se tak zanedlouho vydalo asi 2000 zvědavců.

Objekt zabavila armádní policie

„Předmět vzbudil doslova poprask. Někteří lidé se začali obávat, že je to důkaz přicházejícího konce světa. Jiní se zase odvolávali na mimozemšťany. Já se ale domnívám, že to je část satelitu,“ uvedl 25letý Max Garreto Mauro z města Mata Roma. S názorem mladého Brazilce se ztotožnil i meteorolog z Národního institutu pro vesmírný výzkum (INPE) Peter Costa.

Dutá koule ale nezůstala v rukou vesničanů dlouho. Zakrátko se ve vesnici objevila armádní policie, která předmět zabavila a převezla na základnu nedaleko Mata Roma. Armáda neuvedla žádné informace kromě toho, že „tento vzdušný objekt nemá specifickou strukturu, aby přitáhl pozornost vědců.“

Foto: Profimedia.cz

Podobná kovová koule přistála také koncem prosince 2011 v Namibii v Africe. Podle odborníků může jít o část rakety Sojuz, která se na oběžnou dráhu dostala 30. října 2011

Incident ale není ojedinělý. Podobná koule přistála koncem prosince 2011 v opuštěné africké oblasti nedaleko vesnice Omanatunga v Namibii. Koule měla drsný povrch, vážila 5,9 kilogramu a v průměru měla 35 centimetrů. Zdálo se, jako by byla vytvořena ze dvou jednotlivých polokoulí.

Televize RT uvedla, že podle některých ruských specialistů byla koule součástí rakety Sojuz-U, která 30. října 2011 vynesla na oběžnou dráhu ruskou nákladní vesmírnou loď Progress.

V září 2011 zase vzbudila velkou pozornost umělá družice UARS, která v rámci mise NASA zkoumala horní vrstvu zemské atmosféry. Podle odhadů totiž měla dopadnout přímo ve Velké Británii, nakonec ale přistála kdesi v Tichém oceánu, nebo v neobydlených částech Kanady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám