Hlavní obsah

Modří trpaslíci rozpoutali válku mezi obyvateli malebného městečka

Novinky, Markéta Klánská
Totnes

Stará anglická farnost Totnes v Devonu patří k nejmalebnějším městům v zemi a funguje jako magnet na výtvarníky, hudebníky a jiné umělce. Teď se ale na stránky novin dostala kvůli válce, která se rozhořela mezi místními občany. Spor se točí kolem malých zářivých figurek trpaslíků, které vyrostly na místním kruhovém objezdu.

Foto: Profimedia.cz

Na kruhovém objezdu v britském Totnes "vyrostli" trpaslíci, místní kvůli nim rozpoutali válku

Článek

Obyvatelé městečka s velkým počtem staveb zapsaných na seznamu chráněných budov se vzájemně bombardují argumenty. Odpůrci modré trpaslíky označují za nevkusné. Podle nich jde o potupu a zklamání důvěry veřejnosti. Ti nejzapálenější se dokonce dožadují odstoupení starostky Totnesu. Zastánci trpaslíků naproti tomu napadají stěžovatele, že jsou upjatí a nemají smysl pro humor.

Asi metr vysoké postavičky byly vymodelované podle trpaslíků z kreslené disneyovky o Sněhurce a sedmi trpaslících. Dodal je místní podnik v reakci na žádost skupiny zahradníků. Kruhový objezd byl dlouho zanedbávaný a modré postavičky ho tak měly alespoň dočasně oživit, než by na objezdu vznikla zahrada.

„Městský úřad za poslední měsíce obdržel mnoho stížností na zpustošený kruhový objezd. Žádná jiná společnost se o něj ale nezajímá a nepodporuje jeho obnovu. Je snadné stát stranou a nedělat nic,“ uvedla místní botanička Joy Hansonová.

Foto: Profimedia.cz

U příjezdu do města dělají trpaslíci ostudu, míní odpůrci. Zastánci se při pohledu na modré postavičky jen smějí

I přes tyto argumenty si jiní obyvatelé města stojí za svým názorem, že trpaslíci dělají městu ostudu.

„Trpaslíci se hodí do Las Vegas nebo Disneylandu. Prohlašovat ale, že vylepšují tvář Totnes je ve všech směrech napadení hodnot, které by mělo město zastávat. Totnes se snaží být místem, které ukazuje vkus a kvalitu života. Takové matoucí kýče sem nepatří,“ uvedli pro deník Daily Telegraph manželé Keleherovi, místní penzisti.

„Prosím, ujistěte mě, že jsem nenasávala nějaké zakázané halucinogenní látky a že lesklé modré obludnosti nejsou výplodem mé mysli. Vyhostěte je prosím do jejich právoplatného domova, do podzemí, okamžitě,“ prohlásila rozhodně Hazel Fullerová.

Skuteční Totnesané se smějí

Místní ekolog Jonathan Crinion se dokonce dožaduje, aby starostka Judy Westacottová odstoupila ze své funkce. Na její obranu se však ozvali jiní obyvatelé města.

„Skuteční Totnesané se nad trpaslíky rozesmáli. Jsou opravdu zábavní. Stěžují si pouze upjatí občané bez smyslu pro humor,“ uvedla na obranu starostky Ann Rutherfordová, mluvčí místních zahradníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám