Hlavní obsah

Ve Francii se prodává celá vesnice za cenu jednoho bytu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Courbefy

Kouzelná vesnička Courbefy leží na západě Francie v regionu Limousin. Nachází se v ní 19 domů, tenisové kurty a bazén. Nemá však žádné obyvatele a postupně chátrá. Dostala se tedy do prodeje. Zájemci měli do pátku možnost navrhnout cenu. Počáteční suma byla stanovena na pouhých 300 000 euro (7 500 000 korun), což odpovídá ceně bytu v centru Prahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouzelná francouzská vesnička CourbefyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Courbefy bylo svého času rušné místo s 200 obyvateli, od poloviny devadesátých let ale zeje prázdnotou. Vesnici podle obyvatel z okolí nyní navštěvují pouze zloději a squatteři.

„Chceme přivést Couberfy zpátky k životu a opět sem nalákat nějaké obyvatele,“ uvedl pro agenturu Reuters starosta vesnice Bernard Guilhem.

Vesnice je tak nyní na prodej. Zájemci měli dva týdny na to, aby udělali nabídku. Podle starosty se ozvali potenciální kupci nejen z Francie, ale i z jiných zemí. Dražby se dokonce zúčastnil i neznámý zájemce ze Spojených arabských emirátů.

Klíčem k úspěchu je dobrý nápad

Najít vhodného kupce je ale pouze začátek. Důležité je, aby byl schopný se svým projektem uspět. Veškeré dřívější pokusy o obnovení místa totiž selhaly. Od 70. let 20. století byla vesnice prodána už třikrát, a třikrát projekt na revitalizaci zkrachoval. Skeptičtí jsou proto i obyvatelé z okolí. Mnozí z nich ale přesto věří, že tentokrát by to mohlo vyjít.

„Bylo by krásné, kdyby někdo s dostatečnými prostředky a schopnostmi proměnil vesnici v komerční místo. Mohl by z ní být hotel, restaurace nebo dokonce prázdninová osada. Podle mě by to mohlo fungovat. Stálo by zato vidět vesnici opět v provozu,“ uvedl britský občan jménem William, který už dvacet let bydlí v sousedství vesnice.

O vítězné nabídce rozhodne v červnu soud v Limoges. Pokud se ovšem žádný vhodný kupec neobjeví, vesnice skončí v rukou banky Credit Agricole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám