Hlavní obsah

Síla myšlenky: Nadšenec sestrojil skateboard ovládaný pouze myslí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Jaké by to bylo, ovládat dopravní prostředek jen pomocí svých myšlenek? Takovou otázku si položili v texaském studiu Chaotic Moon Labs se sídlem v Austinu. Po několika různých prototypech vytvořili převratný skateboard zvaný Board of Imagination. Toto „prkno fantazie“, jak by se dal název volně přeložit, je totiž ovládané pouze mozkovou aktivitou řidiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Skateboard ovládaný pouze myšlenkou

 
Článek

Skateboard je vyvinutý tak, aby zpracovával mozkové vlny řidiče a posílal je do 800wattového elektrického motoru. Když si tedy řidič pomyslí, že 50 kilometrů v hodině, což je maximální rychlost tohoto vynálezu, je příliš, skate zpomalí.

Tajemství zařízení tkví v kombinaci speciálního softwaru a důmyslného headsetu, který velmi citlivě monitoruje a tlumočí mozkové vlny. Stačí tak jen zvládnout umění myšlenky.

„Headset přes USB propojení odesílá signály z řidičova mozku do tabletu. Software pak signály zpracuje a propojí se s elektrickým motorem,“ uvedl generální manažer studia, který si říká pouze Whurley. Na videu pak názorně předvedl, jak to funguje v praxi.

Nejdůležitější je soustředění 

Jediné, co však musí řidič zvládnout, je udržet balanc a pozornost. Jakmile by totiž řidič začal myslet na jídlo, povinnosti nebo cokoli jiného, jeho jízda by pravděpodobně skončila nečekaně brzy.

„Velmi rychle nám došlo, že budeme muset vyřešit problém se soustředěním. Snažili jsme se maximálně, přesto to zůstane hlavní otázkou každého řidiče,“ uvedl pro deník The Daily Mail Whurley.

Každý potencionální řidič navíc musí svou mozkovou aktivitu nejprve propojit pouze s počítačovým softwarem.

„Headset je vycvičený na jednoho řidiče, v tomto případě mě. Po tréninku pouze s počítačem se vytvoří profil řidičových myšlenek. Profil se pak může nahrát na skateboard. Nelze ale vytvořit pouze jeden univerzální profil, protože každý mozek je jiný,“ dodal Whurley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám