Hlavní obsah

Zázračnému dítěti tluče srdce mimo tělo

Novinky, Markéta Klánská
Washington

Ryan Marquiss z Pensylvánie vypadá na první pohled jako normální dítě. Již od samého začátku mu ale lékaři nedávali v podstatě žádné šance na přežití. Jednak se mu srdce vyvinulo mimo hrudní koš a tluče těsně pod kůží, a jednak fungovalo pouze z poloviny. Navzdory všem pochybnostem však Ryan jako zázrakem stále žije a tento týden oslavil už své třetí narozeniny.

Ryan Marquiss se narodil se vzácnou kombinací srdečních vad, navzdory pochybnostem oslavil už třetí narozeniny

 
Článek

Ve 12. týdnu těhotenství lékaři nastávající matce Leighann Marquissové oznámili, že její v pořadí třetí dítě trpí závažnou a vzácnou srdeční vadou. Podle jejich odhadů nemělo dítě šanci na přežití, proto Marquissové doporučili těhotenství ukončit.

„Chtěli jsme, aby rozhodla příroda, proto jsme potrat odmítli. Věděli jsme, že bude zázrak, když dítě vůbec přežije porod. Zdráhali jsme se ale vzít jeho osud do svých rukou,“ uvedla 34letá Marquissová.

Ryan se narodil císařským řezem koncem února 2009 v dětské nemocnici ve Washingtonu a při jeho porodu asistovalo na 30 zdravotních pracovníků.

Srdce novorozence mimo hrudní koš

„Jeho srdce vystupovalo z hrudní dutiny a téměř i z celého těla. Pokrývala ho pouze tenká membrána. Byl ale naživu a nám nezbývalo než se nadále modlit, aby nepřestal bojovat o život,“ popsala stav svého syna Marquissová.

„Od samého začátku jsem rodině říkala, že pokud chlapec přežije, bude to skutečný zázrak,“ uvedla ošetřující lékařka Mary Donofriová.

Jediný svého druhu

Ectopia cordis, tak se nazývá vrozená odchylka polohy srdce, se kterou přišel Ryan na svět. Tato vzácná vada se objevuje u osmi z miliónu a téměř všechny takto postižené děti se rodí mrtvé, nebo se nedožijí třetího dne.

Jakoby to ale nestačilo, Ryanovi se k této anomálii přidala ještě další. Lékaři zjistili, že má takzvaný syndrom hypoplastického pravého srdce, takže se mu vyvinula pouze levá část životně důležitého orgánu. Touto kombinací vad trpí Ryan jako jediný na světě.

„Lékaři nám prozradili, že žádné z dětí, které se narodilo se stejnou kombinací defektů, jakou má náš Ryan, nepřežilo. Je tedy neuvěřitelné, že je Ryan stále mezi námi. Opravdu všechny šokoval,“ uvedla pro regionální server Pittsburgh Tribune-Review Ryanova matka.

Operace za operací

Po prvních dvou týdnech po porodu čekala Ryana první operace, při které mu lékaři do srdce zavedli trubičku, aby usměrnili tok krve. Od té doby Ryan absolvoval více než tucet dalších operací. Při jedné z nich například dostal tkáňové vycpávky, aby jeho obnažené srdce chránila větší vrstva kůže.

„Zkrátka jsme nepřestávali bojovat. Odmítl zemřít a neustále všem dokazoval, že se pletou,“ dodala Marquissová s tím, že chlapečkovi výrazně pomáhaly i jeho dvě starší sestry Natalie a Ainsley.

Naděje pro další

Ryanova budoucnost je přesto stále ve hvězdách. Možná bude potřebovat transplantaci, možná podstoupí operaci, která zajistí jeho hrudníku ochranu, a možná si jeho tělo poradí samo. Skutečností ale je, že se mu nyní daří dobře. V pondělí 20. února oslavil už své třetí narozeniny.

Jeho případ, který byl nedávno zveřejněn v lékařských časopisech, by navíc mohl dodat naději ostatním dětem s vážnými srdečními vadami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám