Hlavní obsah

Symbol japonské naděje po ničivé tsunami pomalu umírá

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rikuzentakata

Symbolem naděje pro Japonsko, které před necelým rokem zasáhla ničivá vlna tsunami, se stala vysoká borovice. Osamoceně stojí ve městě Rikuzentakata, kde desetimetrová vodní hradba zničila přes 3000 domů. Strom, který z celého místního lesa jako jediný přežil, nyní ale vlivem slané vody odumírá. Úřady už proto začaly s vysazováním jeho "potomků".

Japonským symbolem naděje se stala osamocená borovice. Vysoký strom ale nyní chřadneVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Z města Rikuzentakata v prefektuře Iwate téměř nic nezůstalo. Vlna tsunami odplavila nejen domy, ale i místní chloubu - borový háj lemující celé pobřeží. Z lesa, který byl původně vysázen jako přírodní ochrana před bouřkami a příležitostnými tsunami, zbyl pouze jediný strom. Není divu, že se tento osamělý ostrůvek naděje stal symbolem obnovy po katastrofě.

„V tu chvíli jsme neměli žádnou naději. Ta jediná borovice, která přežila, tak vnesla proud světla do temnoty všude kolem,“ řekla agentuře Reuters 47letá obyvatelka města Seiko Handa.

Sláva borovice daleko přesáhla hranice města Rikuzentakata. Japonská vláda z vysokého stromu dokonce vytvořila celonárodní symbol, který bude zvěčněn i na památeční minci.

„Holubice přelétají nad symbolem jednoho z poničených míst. Rozhodli jsme se pro tento design ve víře v obnovu východního Japonska,“ vysvětlil v úterý japonský ministr financí Jun Azumi.

Možná uhyne, ale odkaz zůstane

Osud 250 let staré borovice je ale nejistý. Osamocený strom totiž ničí slaná voda, kterou za sebou vlna tsunami zanechala. Místní lidé se snaží svůj symbol zachránit, nebo alespoň uchovat jeho odkaz.

„Abychom udrželi náš symbol při životě, odebrali jsme ze stromu štěp. Ponechali jsme si i šišky a několik semínek, abychom je mohli zasadit a vypěstovat nástupce,“ vysvětlil Kazunari Takahaši z odboru lesnictví a zemědělství s tím, že se tak podaří obnovit slávu původního borového lesa.

Prozatím se ale všichni mohou jen smutně koukat, jak jediná přeživší borovice ve městě chřadne. Rikuzentakata totiž prochází rozsáhlou a nákladnou obnovou, na programu jsou tedy mnohem důležitější projekty, než záchrana stromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám