Hlavní obsah

Kamera natočila zářící objekt, vyděšení lidé volali na tísňové linky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Greenville

Minulé pondělí před druhou hodinou ranní vyděsilo obyvatele obcí v severní části Jižní Karolíny hlasité dunění a jasný záblesk světla. Mnozí lidé, kteří volali na tísňové linky, nebyli daleko od pravdy, k zemi se skutečně řítil jasný meteor. Prozářil celou oblohu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila letící meteor

 
Článek

Hlášení o meteoru přišla z několika měst, jako je například Cherokee, Fountain Inn, Spartanburg nebo Greenville. Na tísňové linky volaly desítky vyděšených občanů o pomoc.

„Viděla jsem velké a jasné světlo, písek se v něm třpytil. Bylo tak jasné, až mě to vyděsilo,“ uvedla pro regionální televizi WHNS Cindie Stubbs z města Fountain Inn.

To, co zmátlo obyvatele oblasti Upstate, natočil i Stuart McDaniel z Lawndale v Severní Karolíně. Na videu je možné pozorovat velkou ohnivou kouli, která prolétla přes obzor a prozářila celou oblohu.

Nebylo čeho se bát

Jakékoli obavy ale byly zbytečné. Meteorologický úřad na mezinárodním letišti Greenville - Spartanburg podle vyprávění svědků vyhodnotil, že to byl meteor. S tímto názorem se ztotožnili i další odborníci.

„Vypadalo to jako typický bolid. Tedy velice jasný meteor, který letí k zemi, rozžhaví se a bílo-modře září. V tomto případě se navíc rozpadl na tři nebo čtyři části,“ uvedl Charles St. Lucas z astronomického oddělení vědeckého centra v Greenville.

Nalézt meteorit není snadné

Ve chvíli, kdy podobný objekt dopadne na zem, hovoříme o něm jako o meteoritu. Nalézt ho však není snadné, zvláště pokud se rozpadne na několik částí.

Pro televizi WHNS to potvrdil i doktor Scott Howard, geolog z oddělení přírodních zdrojů v Jižní Karolíně. Šance na objevení meteoritu jsou podle něj velmi malé, například v Jižní Karolíně byl nalezen pouze šestkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám