Hlavní obsah

Číňanům se propadá zem pod nohama, situace se zhoršuje

Novinky, Markéta Klánská
I-jang

Obyvatele části čínského města I-jang v provincii Chu-nan trápí neobvyklý problém. Za poslední tři roky se tam z ničeho nic objevilo v zemi více než 550 děr, z nichž některé mají průměr až osm metrů. V uplynulých šesti měsících se navíc situace zhoršila natolik, že se každý den objevil jeden nový kráter.

V Číně se objevilo přes 500 kráterů v zemi, mají průměr až osm metrůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Propadliny v zemi nejrůznějších velikostí se začaly náhle objevovat v roce 2008. Pro místní obyvatele jsou nejen záhadou, ale i velkým nebezpečím. Různě hluboké jámy totiž narušují statiku domů. Asi 126 rodin už muselo opustit své domovy, které jsou poničené natolik, že mohou každým okamžikem spadnout.

Siung Jü-liang se ještě nyní třese strachem, když si vzpomene, jak propad půdy v lednu otřásl jeho deset let starým domem.

„Slyšel jsem praskání, všichni jsme vyběhli ven v domnění, že je to zemětřesení,“ uvedl pro agenturu Reuters Jü-liang.

Dopad na zemědělství

Nečekané propady také výrazným způsobem ovlivňují místní zemědělství. Jámy se nejčastěji objevují kolem řek a na polích, takže v současné době zabírají už více než polovinu orné půdy.

Podle odpovědných úřadů ve městě I-jang náhlé propady půdy způsobila nízká hladina podzemních vod. Zástupci přímo z postižené oblasti pak obviňují nedaleký důl, voda totiž byla podle nich odčerpána právě kvůli těžbě uhlí.

Propady zasáhly i jiné oblasti

V červnu 2010 se podobná situace objevila i v jiných čínských provinciích. Desítky kráterů, jejichž průměr dosáhl až 80 metrů, tehdy pohltily některé školy, hřiště, silnice, apod. Podle odborníků byly na vině prudké změny počasí, kdy extrémní sucho vystřídaly lijáky. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Několikametrové krátery v zemi děsí ČíňanyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám