Hlavní obsah

Kamera zachytila tajemného levharta sněžného

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu vzácné záběry pořídila kamera nastražená ve volné přírodě v Bhútánu. Na záznamu je vidět téměř nepolapitelný levhart sněžný, téměř vyhynulý druh. Dle všeho se ale tajemnému zvířeti v krajinách pod Himalájí daří.

Vzácný levhart sněžnýVideo: WWF

 
Článek

Vláda Bhútánu a organizace Worl Wildlife Fund umístily do parku Centennial Wangchuck hned čtyři kamery, ty pořídily za pouhé dva měsíce přes 10 000 obrázků této nádherné šelmy. Na záběrech je například vidět samice s mládětem nebo mladý samec téměř splývající s kamenitým terénem Himaláje.

Mladý levhart na záznamu značkuje své území, podle odborníků je to mimo jiné i způsob, jak spolu levharti sněžní komunikují. Ve volné přírodě se těchto velkých koček vyskytuje jen pár tisíc. Jsou zabíjeni pytláky pro svou kožešinu, ale i zemědělci, kteří tak chrání dobytek.

Podle záznamů mezinárodní unie pro ochranu přírody se počet volně žijících kusů stále snižuje. V posledních 16 letech o celých 20 %, mimo jiné také kvůli úbytku kořisti a osidlování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám