Hlavní obsah

Nejsušší poušť světa zalila povodňová vlna

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Pedro de Atacama

Poušť Atacama nezískala titul „nejsušší poušť světa“ nadarmo, v posledních dnech ji ale zalila voda. O víkendu a následně i v pondělí oblast zasáhly přívalové deště. Obyvatelé místních měst a vesnic se tak potýkají s povodní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejsušší poušť světa zalila vodaVideo: Reuters

 
Článek

Turistům se na severu Chile o víkendu naskytl velmi netradiční pohled. Korytem nejdelší chilské řeky Loa, která je obvykle velmi klidná, se valilo ohromné množství vody.

„Je to působivé. Podle mě nelze něco takového spatřit každý den,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z návštěvníků oblasti.

Ačkoli měl turista pravdu, místní obyvatelé jeho nadšení nesdílí. Asi 800 lidí už muselo opustit své domovy. Voda způsobila sesuvy půdy a poničila zejména město San Pedro de Atacama, ale i okolní vesnice a silnice. Navíc byly pozastaveny veškeré místní turistické aktivity, které jsou pro zemi důležité.

„Vše je zničeno. Ztratil jsem všechno a musím začínat úplně od začátku,“ řekl jeden z obyvatel vesnice Toconao, která se nachází v pouštní oblasti nedaleko pětitisícového města San Pedro de Atacama.

Chilský ministr hospodářství uvedl, že se vláda co nejrychleji bude snažit pomoct místním občanům i cestovnímu ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám