Hlavní obsah

Švýcar si topí v autě kamny na dřevo

– Curych
Novinky, Markéta Klánská

Když se Pascalu Prokopovi rozbilo v jeho autě vytápění, rozhodl se pro radikální řešení. Aby mohl i nadále jezdit v mrazech, které v posledních týdnech sužují celou Evropu, nainstaloval si na místo spolujezdce klasická kamna na dřevo.

BEZ KOMENTÁŘE: Švýcar si topí v autě klasickými kamny na dřevo

 
Článek

Pascal Prokop, který žije v městečku Mettmenstetten nedaleko Curychu, jezdí ve Volvu 240 z roku 1990. Tento model auta je k vidění s nejrůznějším nákladem ve velkém zavazadlovém prostoru, ale funkční kamna místo sedadla spolujezdce jsou skutečnou raritou.

Vynalézavý Švýcar nejprve odstranil sedačku, připevnil na její místo kovový držák, a na ten posléze přivrtal kamna. Aby se uvnitř vozu neudusil, prořízl do střechy otvor, kterým vyvedl komín. Oxid uhelnatý a kouř tak odchází pryč a uvnitř auta zůstává pouze příjemné teplo.

Prokopovi proto vůbec nevadí, že mu nefunguje standardní vytápění auta. Svůj vynález, který vypadá jako z animovaného filmu, si naopak náramně užívá. Občas v autě dokonce stráví i celou noc, zvláště pokud je příliš unavený nebo opilý na to, aby mohl řídit.

Dostal i oficiální povolení

Podobné vynálezy však mnohdy naráží na nepochopení ze strany úřadů. V Prokopově případě se tak ale podle britského deníku The Metro nestalo. Švýcarská technická inspekce zprvu sice pohlížela na auto s kamny skepticky, ale nakonec povolení udělila. Auto je tak nyní vedeno jako „sedan s kamny na dřevo“ a může se prohánět po ulicích švýcarských měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám