Hlavní obsah

Brit v červených trenýrkách lezl po tenkém ledě, zachraňoval psa

– Dedham
Novinky, Markéta Klánská

Pes je obvykle považován za přítele člověka. Jeden britský pejskař ale tuto neděli předvedl, že to platí i naopak. Aby zachránil svého čtyřnohého miláčka, svlékl se v mrazu do spodního prádla a plazil se po tenkém ledě na řece Stour nedaleko vesnice Dedham v anglickém hrabství Essex.

Foto: Profimedia.cz

Britský pejskař se v neděli pohyboval po skutečně tenkém ledě, zachytil ho přitom 52letý Paul Wenborne.

Článek

V neděli kolem desáté ráno se 48letý Malcolm Jarvis ocitl v pozici, ve které se nepochybně nikdy ocitnout nechtěl. Když mu pes Bentley utekl za kachnami na zamrzlou řeku, vydal se za ním. V minus čtyřech stupních se plazil po ledě pouze v trenýrkách. A přesně v tu chvíli ho vyfotil jiný pejskař, 52letý Paul Wenborne z Rayleighu.

"Nemohl jsem věřit vlastním očím. Se dvěma přáteli jsme se zrovna bavili, co bychom dělali v případě, že by některý z našich psů utekl na zamrzlou řeku. Shodli jsme se, že bychom museli být blázni, abychom se na led vypravili taky. A najednou jsme spatřili toho muže," popsal Wenborne.

Foto: Profimedia.cz

Muž při záchraně psa vážně ohrozil svůj život

Led náhle praskl

"Bentley se propadl do vody. Všemožně se snažil vyškrábat zpátky na led, ale marně. Dívali jsme se s manželkou a dcerami, jak se jeho hlava potápí níž a níž. Začínal být unavený a kvůli zimě zpomaloval ve svém úsilí. Došlo mi, že takto o našeho psa přijdeme. Nemohl jsem to dopustit," uvedl pro deník The Daily Mail Jarvis z Bradfieldu.

"Zalila mě vlna adrenalinu. Musel jsem se rozhodnout a můj instinkt velel, že ho musím zachránit," dodal Jarvis.

Situace se ale ještě víc zdramatizovala. Když byl Jarvis asi deset metrů od břehu a natahoval se do vody pro vyčerpaného psa, tenký led pod ním praskl. Musel tedy v ledové vodě doplavat pár metrů zpátky k ledu a vyškrábat se na břeh. Nakonec se mu ale přece jenom podařilo Bentleyho chytit za obojek a dostat ho do bezpečí.

Nebezpečné, ale nezbytné

"Byl to opravdu hloupý důkaz hrdinství," uvedl pro deník The Daily Telegraph Wenborne.

S tím, že šlo o velmi nebezpečnou akci, souhlasili také místní hasiči. K tomuto případu sice nebyli přivoláni, s podobnými záchrannými pokusy ale mají bohaté zkušenosti. Lidé totiž často přeceňují led i své síly a zapomínají na riziko, že by mohli v ledové vodě pod ledem snadno uvíznout.

"Vím, že to vypadalo lehkovážně. Když se ohlédnu zpátky, bylo to nebezpečné, protože jsem nevěděl nic o tom ledu. Bentley by to ale nezvládl. Utopil by se, než by dorazila na místo záchranná jednotka. Každý majitel psa by udělal to samé," obhájil své jednání Jarvis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám