Hlavní obsah

Mikrokamera natočila jedinečné záběry lidského žaludku během trávení

– Boston
Novinky, Markéta Klánská

Co se děje uvnitř žaludku po jídle? Jaký vliv má na tělo kvalita potravin? Takové otázky si položila umělkyně Stefani Bardinová z USA. Na jejich základě poté vypracovala umělecko-vědecký projekt s názvem "M2A: The Fantastic Voyage". Poprvé se tak objevila kamera uvnitř žaludku, aby se porovnal rozdíl mezi trávením syntetického a domácího jídla.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak žaludek tráví domácí a průmyslově zpracovanou stravu

 
Článek

Stefani Bardinová navázala spolupráci s gastroenterologem z Harvardovy univerzity. Doktor Braden Kuo poté v nemocnici v Bostonu v Massachusetts dohlížel na experiment, při kterém dobrovolníci spolu s jídlem spolkli také dvě různé kapsle, mikrokameru PillCam (dříve M2A) a diagnostickou sondu.

Tyto dvě kapsle, které se užívají v gastroenterologii při diagnostice, pořídily v žaludcích dobrovolníků jedinečné záznamy. Zatímco sonda monitorovala podmínky uvnitř gastrointestinálního traktu pomocí senzorů tlaku, teploty a pH, kapsle PillCam procesy uvnitř těl dobrovolníků natočila mikrokamerou.

Podobné jídlo, jiné složení

Bardinová během experimentů, které probíhaly v červnu 2011, podala dvěma dobrovolníkům podobná jídla, ovšem s diametrálně odlišným složením. První dostal průmyslově vyráběné potraviny, tedy instantní asijskou nudlovou polévku, sportovní nápoj a gumové medvídky.

Druhý naproti tomu jedl potraviny bez přidaných konzervantů a jiných umělých látek - domácí nudle, ibiškový čaj a želatinové bonbóny vyrobené z ovocné šťávy.

Instantní nudle lze poznat i po dvou hodinách

Výsledek Bardinová zveřejnila koncem ledna 2012 na internetu v rámci programu neziskové organizace TED, která podporuje nejrůznější projekty zaměřené na proměnu životního stylu a světa, v němž žijeme.

Jde o znepokojující materiály, projekt totiž odhalil skrytou stránku světa jídla. Ukázal, s jakými obtížemi se žaludek potýká s průmyslově zpracovanými potravinami - instantní nudle i po více než dvou hodinách trávení vypadají stále podobně.

A nejen to, sondy, jak se zdá, mohou dokonce odhalovat překvapivé a zneklidňující přísady, které jsou na seznamu složení průmyslových potravin zatajeny nebo upraveny.

Cesta ke změně stravovacích návyků

Umělkyně, která učí v New Yorku na několika uměleckých školách, produkuje videa a interaktivní instalace zaměřené na zkoumání vlivů podnikové kultury a průmyslové produkce potravin. Projekt cesty žaludkem na její předchozí práci přímo navazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám