Hlavní obsah

Je taková zima, že i opice si dopřávají termální koupele

Novinky, Michaela Cmíralová
Jigokudani

I přesto, že opice nemají vodu a koupání nijak v oblibě, skupina opic v japonském Naganu se po vzoru lidí naučila dopřát si v těchto mrazivých dnech horkou lázeň. Den co den proto navštěvují samice i mláďata místní termální prameny, ve kterých pak klidně i několik hodin relaxují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opice si v mrazech užívají termální koupele stejně tak, jako lidéVideo: Reuters

 
Článek

Koupele v termálních pramenech během zimního období jsou starou japonskou tradicí. Zdá se ale, že potěšení, jaké přináší horká koupel, objevily i místní opice. Dnes proto do termální oblasti Jigokudani každý rok míří na sto tisíc turistů, aby se podívali na "opičí lázně".

Kolem termálních pramenů na japonském ostrově Honšú v současnosti sídlí přibližně sto šedesát sněžných opic. Do pramenů se chodí koupat hlavně samice s mláďaty. Podle místních pracovníků přicházejí každý den kolem deváté hodiny ranní a odpoledne se pak vracejí postupně zpět do okolních lesů.

Foto: Reuters

Skupinna opic si hoví v termálních pramenech, zatímco turisté mrznou opodál.

Místní horké prameny mají až 41 stupňů Celsia a zdá se, že i přesto, že opice vodu běžně nevyhledávají, hřejivá síla pramenů je láká přece jen více než běžných mínus pět stupňů v okolních sněhem pokrytých horách.

„Jsou naprosto překrásné. Vypadají tak uvolněně a opravdu se podobají lidem,“ usmívá se australská turistka, která sem jela právě za touto výjimečnou podívanou.

Přibližování se k opicím a jejich focení má ale samozřejmě svá pravidla. Kvůli jejich ochraně je zakázáno je krmit, sahat na ně anebo v jejich okolí hlasitě mluvit. Pracovníci turistické centrály se o opice každý den starají a krmí je ječmenem, fazolemi a jablky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám