Hlavní obsah

Policie rozmlátila důchodci auto, protože jel nepřipoutaný

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cwmbran

Když britský důchodce Robert Whatley usedal za volant svého terénního vozu nepřipoutaný, rozhodně nečekal, že by se mohl dostat do násilného střetu s policií. Když ho hlídka zastavila, bez váhání začala jeho auto brutálním způsobem ničit. Tento čtvrtek se konečně dočkal odplaty, policie mu zaplatí odškodnění 20 000 liber (608 000 korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté rozmlátili důchodci auto, protože jel nepřipoutaný

 
Článek

Případ, který byl zachycen na kameru policejního vozu, se stal už v roce 2009. Třiasedmdesátiletý Robert Whatley jel tehdy nepřipoutaný. Ve chvíli, kdy ho na klidné venkovské silnici ve waleském městském hrabství Gwent zastavila policie, čekal jemné zaťukání na okno.

Místo toho jeden z policistů vyskočil na kapotu jeho auta a začal kopat do předního skla. Jiný muž zákona zase obuškem mlátil do okýnka řidiče. Whatley byl na místě zatčen, obviněn z řízení bez bezpečnostního pásu a z nezastavení na policejní výzvu. Byl shledán vinným a kauce mu byla stanovena na 235 liber (7000 korun).

„Policie jednala naprosto přehnaně. Vypadalo to, jako bych vykradl banku. Byl jsem opravdu vyděšený, když mi začali mlátit do auta. Cítil jsem, jak v těch strážnících rychle rostla agrese,“ řekl deníku The Daily Mail Whatley.

Policie souhlasila s náhradou bez boje

Posledního slova měl ale Whatley. Policie z Gwentu nakonec souhlasila, že přistoupí na mimosoudní vyrovnání. Uhradí mu předchozí soudní výlohy, škody na autě ve výši 9 800 liber (29 500 korun) a kompenzaci za újmu na zdraví.

„Je neuvěřitelné, že se policisté v Británii mohou chovat tímto způsobem. Donutili starého muže, aby se strachoval o svůj život. Podali jsme na policii žalobu, protože Whatley během incidentu bohužel utrpěl psychickou újmu, se kterou se vyrovnává dodnes,“ řekl ve středu deníku The Daily Mail mluvčí rodiny Whatleyových.

„Většina lidí nemá dostatek prostředků a kuráže, aby se postavili policii. My se ale nevzdali. Je výmluvné, že policie zaplatila náhradu v podstatě bez boje. Spolu s jejich soudními výdaji je to přitom stálo více než 100 000 liber (3 000 000 korun),“ dodal mluvčí.

Oba policisté vyvázli bez trestu

Dva policisté, jejichž jména nebyla zveřejněna, byli po incidentu staženi z aktivní služby a bylo s nimi zahájeno interní disciplinární řízení. Výsledek je ale možná překvapující. Muži se prý nedopustili ničeho špatného a mohou se vrátit do služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám