Hlavní obsah

Sviští prorok uvrhl USA do dalších šesti týdnů tuhé zimy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punxsutawney
Aktualizováno

I na letošní Hromnice nechyběla předpověď počasí od slavného sviště Phila, který je už dlouhá léta celosvětovou celebritou. Na kopečku Gobbler's Knob v Punxsutawney v Pensylvánii se opět sešlo velké množství lidí, aby si vyslechlo sviští předpověď. Ta ovšem nikoho nepotěšila, svišť v tradičním nápaditém rituálu určil, že USA čeká dalších šest týdnů třeskutého mrazu.

Svišť Phil předpověděl ještě šest týdnů zimyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Když se dívám do davu, vidím hodně stínů, proto ještě šest týdnů budeme mít zimu," bylo letošní proroctví jednoho z nejznámějších zvířat na světě. Při slavnostním obřadu přitom v okolí panovaly teploty jen okolo nuly.

Foto: Profimedia.cz

Takto se čekalo, než Phil vystoupí ze svého doupěte.

Každoročně se na události podobné hudebnímu festivalu schází tisíce lidí, aby si vyslechli zvířecí předpověď týkající se počasí v následujících dnech. Asi jediná událost, kterou je městečko Punxsutawney ležící asi 100 kilometrů severovýchodně od Pittsburghu známé, přilákala letos tisíce lidí.

Phila opět vytáhli při svítání z doupěte a znovu sledovali, zda je vidět jeho stín. Pokud by vidět nebyl, mělo by přijít velmi brzké jaro. Stín byl ovšem jasně viditelný, a tak podle trochu chatrné předpovědi čeká USA ještě šest týdnů zimy.

Slavnostně oblečení členové rady tvrdí, že Phil jim oznámí svou předpověď ve svištinštině, které rozumí právě jen oni. A navzdory tomu, že se svišti v zajetí dožívají jen asi deseti let, rada tvrdí, že jeden a tentýž Phil předpovídal již po stojednadvacáté. Loni Američanům věštil brzké jaro. Lidé v USA se však uklidňují tím, že Philova prorocká úspěšnost se rovná pouhým 39 procentům.

Tradice známá ve Spojených státech se proslavila po celém světě v roce 1993, kdy se stala filmovým hitem komedie Na hromnice o den více s Billem Murrayem.

Foto: Profimedia.cz

Bill Murray v komedii Na Hromnice o den více v roli reportéra Phila Connorse, který sleduje tradiční předpověď v Punxsutawney

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám