Hlavní obsah

Unikátní transplantace: Lékaři vyměnili devítileté dívce naráz šest orgánů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Na devítiletou Alannah Shevenellovou se po celé řadě nešťastných událostí přece jenom usmálo štěstí. Pět let ji trápil vzácný nádor, který prorůstal jejími vnitřnostmi. Před třemi měsíci ale v Bostonu úspěšně absolvovala unikátní šestinásobnou transplantaci a tuto středu se mohla konečně vrátit domů.

Lékaři transplantovali devítileté dívce šest orgánů najednouVideo: Novinky/necn.com

 
Článek

„Byla to velmi náročná operace, tak obtížná, jak je to jen možné,“ uvedl doktor Hueng Bae Kim, primář dětského transplantačního centra v nemocnici v Bostonu.

Když byly Alannah čtyři roky, lékaři jí našli v těle inflammatorní myofibroblastický tumor. Jak rostla, její stav se zhoršoval, až jí nádor přiškrtil jícen. Nemohla jíst a trpěla neskutečnými bolestmi břicha. Chemoterapie i různé operace selhaly a její šance na přežití byly den ode dne menší.

Dlouhé čekání na dárce

Ošetřující lékaři se však nevzdali a rozhodli se pro radikální zákrok. Během jedné operace chtěli malé Alannah transplantovat hned šest orgánů najednou. Trvalo ale 15 měsíců, než se objevil vhodný dárce, jehož orgány by velikostně odpovídaly.

„Nikoho nenapadlo, že budeme čekat tak dlouho a její stav se zhoršoval. Začínali jsme se obávat, že se vhodných orgánů už nedočkáme,“ řekla televizi NENC Debi Skolasová, babička Alannah.

Nakonec se malá pacientka přece jenom dočkala a 29. října zamířila na sál. Během čtrnáctihodinové operace jí lékaři vyndali nádorem zasažené orgány a nahradili je novými. Během této nejrozsáhlejší transplantace v dějinách Nové Anglie všili dívce do těla jiný žaludek, část jícnu, játra, slezinu, slinivku a tenké střevo.

„Byla to její poslední šance. Neměla jinou možnost, jak přežít,“ řekl v rozhovoru pro televizi NENC doktor Kim.

Optimismus i možná rizika

Chirurgický zákrok měl velký úspěch. Alannah uplynulé tři měsíce sice bojovala s infekcemi, orgány se ale zatím ujaly. Lékaři se na její budoucnost dívají s nadějí, stále však nevylučují možná rizika.

„Existuje riziko, že bude potřebovat ještě další transplantaci. Pokud navíc v jejím těle zbyly ještě nějaké rakovinotvorné buňky, pak by se mohl vrátit i nádor,“ upozornil na případná nebezpečí doktor Kim v rozhovoru pro televizi ABC.

Alannah navíc bude muset pravděpodobně až do konce života brát velké množství léků a chodit na pravidelné kontroly. Na druhou stranu se jí nyní daří dobře a tuto středu mohla konečně odjet domů na farmu v Hollisu v Maine, kde žije se svými prarodiči. Pokud se neobjeví komplikace, její život by se navíc mohl brzy vrátit do normálu.

„Když pominu všechny ty léky, tak se dětem po transplantaci obvykle daří celkem dobře a mohou vést normální životy. A Alannah je navíc kurážné dítě,“ dodal optimisticky doktor Kim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám