Hlavní obsah

Vinař-astronom prodává víno s příměsí 4,5 miliardy let starého meteoritu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotský astronom a nadšený vinař Ian Hutcheon přišel na trh s unikátní nabídkou. V omezené produkci totiž nabízí víno z drobné chilské vinice ozvláštněné tím, že bylo v sudech rok naložené s meteoritem starým zhruba 4,5 miliardy let. Robustní Cabernet nese příznačný název 2010 Meteorito.

Astronom vyrábí víno z vylouhovaného 4,5 miliardy let starého meteorituVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Skotský rodák Ian Hutcheon zve zvědavce do svého nového domova v Chile. V San Vicente, nacházejícím se asi 140 kilometrů od hlavního města, žije už 14 let a nadšeně se věnuje pěstování a kultivaci vinné révy. Nyní se rozhodl přijít s něčím unikátním a soudě podle reakcí ve světě, se mu to více než povedlo.

"Bylo to hodně experimentování s mnoha odrůdami a typy. Cabernet je trochu robustnější, větší víno a nám došlo, že k tomuto typu vína by se hodila trocha minerálové chuti. A to je právě to, co se meteoritu skvěle daří. Něco minerálního do vína uvolňuje, dělá ho živější a podtrhuje celkovou chuť vína," uvedl Hutcheon.

Meteorit o velikosti 7,6 centimetru spadl do chilské pouště Atacama asi před 6 000 lety a Hutcheonovi ho propůjčil americký sběratel. Víno se zatím prodává pouze v astronomickém centru Tagua Tagua, které Hutcheon otevřel roku 2007. Hosté mohou víno degustovat při sledování hvězd a planet.

Vína Meteorito muž skotského původu vyprodukoval asi 10 000 litrů. Láhev vyjde na necelých 200 korun. Pokud se však nemáte jak dostat do Chile, nezoufejte. Hutcheon má v plánu vyvážet další ročník vína do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám