Hlavní obsah

Panáček z lega pořídil ve vesmíru působivé snímky Země

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Panáček z dětské stavebnice s kanadskou vlajkou v ruce vstoupil v tomto týdnu do vesmíru. Poslali ho tam ve speciálním balónu dva sedmnáctiletí studenti Matthew Ho a Asad Mohammad z Toronta v Kanadě. Aby jeho cestu náležitě zdokumentovali, nainstalovali na jeho vesmírné plavidlo čtyři kamery.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva studenti vyslali do vesmíru figurku z lega, celou misi natočili

 
Článek

Oba mladí konstruktéři pracovali na svém projektu přes čtyři měsíce, aniž by předem tušili, zda uspějí. Jejich balón v hodnotě 400 kanadských dolarů (7660 korun) ale nakonec vystoupal až do stratosféry, přesněji do výšky 24 kilometrů nad zemský povrch. Po 97 minutách pak přistál zpátky na Zemi.

"Neměli jsme žádné zkušenosti, chtěli jsme ale sobě i všem ostatním dokázat, že to zvládneme," řekl Matthew.

Projekt dopadl více než úspěšně. Díky čtyřem kamerám navíc mladí technici pořídili dvě videa a 1500 jednotlivých snímků průletu zemskou atmosférou.

"Je to důkaz neuvěřitelné nápaditosti. Je velmi působivé, že něco takového zvládli dva teprve sedmnáctiletí mladíci úplně sami," vyjádřil se pochvalně o projektu doktor Michael Reid, profesor astrofyziky na univerzitě v Torontu.

Oba teenageři skákali radostí

Vesmírnou misi plánovali oba studenti od září loňského roku. Ve svém volném čase črtali plány, sestavovali celou konstrukci a také šili padák. Když byl balón připraven ke startu, nahustili ho a poslali vzhůru.

Jakmile vystoupal do sedmi kilometrů, ztratili ovšem GPS signál a šli domů. Pak ale balón praskl a konstrukce s panáčkem začala klesat, takže se signál navrátil. O několik minut později konstrukce dopadla na zem, asi 113 kilometrů od místa startu. Následující víkend ji pak mladí technici podle signálu dohledali.

"Skákali jsme radostí. Kolem nikdo nebyl, takže jsme si to mohli dovolit," prozradil zpravodajskému serveru The Record Asad.

Podobná mise v podání sedmiletého chlapce

Na podzim roku 2010 se podobný kousek dokonce povedl teprve sedmiletému Maxi Geissbuhlerovi z New Yorku v USA. Při konstruování amatérského zařízení mu tehdy ovšem výrazně pomáhal jeho otec. [celá zpráva]

Sedmiletý chlapec poslal do vesmíru průzkumný balón s kamerou, získal unikátní video

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám