Hlavní obsah

Kolečko smrti: Čínští vojáci si přehazovali granát vteřiny před výbuchem

Novinky, Markéta Klánská
Hongkong

Vojenské tréninky bývají náročné, aby byli vojáci náležitě připraveni na nejrůznější bojové situace. Členové armády Čínské lidové republiky ale trénink posunuli na zcela novou úroveň. Při některých cvičeních vyloženě hazardují se svými životy. Na oficiálním videu je vidět, jak si přehazují odjištěný granát.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínští vojáci si při tréninku podávají odjištěné granáty

 
Článek

Při přehlídce u příležitosti návštěvy nejvyššího představitele Hongkongu Donalda Tsanga vojáci ukázkově předváděli svůj trénink. Oficiální záběry natočené minulý měsíc na hongkongské základně působí až neuvěřitelně.

Skupinka šesti vojáků stojí v kruhu kolem vykopané jámy a přehazuje si odjištěný granát, dokud ho jeden z nich neodklidí. Vojáci poté naprosto synchronně padnou k zemi do bezpečné pozice.

Posílení psychiky

Je vidět, jak každý z vojáků granát chytil oběma rukama a ještě ho lehce natočil, aby ho mohl předat dalšímu. Poslední z nich se musel ujistit, že granát skutečně skončí na správném místě, aby nezranil všechny kolem.

„Drsné“ cvičení bylo vyvinuto k posílení psychiky. Podle jednoho z vojáků mají tyto téměř nemožné úkoly podpořit bojovnou náladu. Vojáci, jejichž průměrný věk je 22 let, tak musí mimo jiné nosit těžké klády, proskakovat skrz hořící obruče nebo neomylně střílet z nejrůznějších zbraní na velké vzdálenosti.

Hongkong je připraven se bránit

Hongkongská elitní posádka čínské armády má podle deníku The Daily Telegraph 6000 členů a zahrnuje tři prapory pěchoty, jeden prapor dělostřelectva a jednotku speciálních sil. Vojenská základna se nachází v San Waj, což je oblast v Hongkongu nedaleko hranic s pevninou.

„Jsem velmi potěšen pohledem na velmi odvážné, dobře trénované a disciplinované vojáky, stejně jako na moderní zbraně a vojenské vybavení. Je patrné, že stát může převzít zodpovědnost za obranu Hongkongu, jsem o tom přesvědčený,“ řekl po přehlídce nejvyšší představitel Hongkongu Donald Tsang.

Voják udělal chybu

Ne vždy jsou ale čínští vojáci při zacházení s granátem neomylní. Přece jenom musí nejprve trénovat, aby mohli na přehlídkách a v boji provádět bezchybné výkony. Zhruba dva roky staré záběry ukazují velmi nepovedený hod granátem, který mohl mít tragické následky. Naštěstí byl cvičení přítomen zkušený školitel, který mu zachránil život.

BEZ KOMENTÁŘE: Nepovedený hod granátem

Reklama

Výběr článků

Načítám