Hlavní obsah

Archeologové zveřejnili unikátní záběry ostatků prehistorických medvědů

Novinky, Markéta Klánská
Mexico City

V temných hlubinách vodní jeskyně na východě Mexika učinili archeologové jedinečný nález. Na poloostrově Yucatán se jim podařilo odkrýt pozůstatky prehistorických medvědů, kteří žili zhruba před 11 000 lety. Při potápění v jeskyních navíc pořídili jedinečné záběry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili 11 000 let staré medvědí kostiVideo: Reuters

 
Článek

Na průzkumu cenotů, jakýchsi zatopených propastí krasového původu, se podíleli badatelé z Mexické národní autonomní univerzity a z Mexického národního institutu antropologie. Společně se jim v 50metrové hloubce podařilo mimo jiné najít čtyři zachovalé medvědí lebky.

Zatopené krasové jeskyně na Yucatánu vytváří ideální podmínky pro zakonzervování ostatků po tisíce let. Podle mayské mytologie jsou navíc cenoty vstupy do podsvětí a do minulosti. Není tedy divu, že vědci v těchto "sídlech bohů a mrtvých předků", nalezli stopy pravěku.

Výzkum ještě neskončil

„V této oblasti jsme našli pravděpodobně velmi staré paleontologické objekty. Některé z nich odkazují k fauně, která se zde podle dosavadních informací vůbec nevyskytovala. Jiné z mnoha medvědích pozůstatků pochází jasně z období Mayů, usoudili jsme tak z charakteristických rysů lebek a kostí,“ uvedl pro agenturu Reuters archeolog Guillermo Anda Alanis.

„Je to ale velmi rozsáhlá a hluboká oblast, s průzkumem jsme tak ještě neskončili,“ dodal Anda Alanis.

Podle stop na stěnách propastí lze usuzovat, že v dobách, kdy medvědi žili, daná oblast nebyla zatopena vodou. Tento objev tak zásadním způsobem vypovídá i o vlivu klimatických změn a také o konci doby ledové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám