Hlavní obsah

Poláci dali Hitlerovo Vlčí doupě k pronájmu

– Varšava
Novinky, Jakub Kynčl

Hitlerovo Vlčí doupě (Wolfsschanze) v Polsku je k dispozici pro případné zájemce. Vedení polského lesnického systému, který je vlastníkem pozemku, se rozhodlo dát rozlehlou opevněnou základnu nacistického vůdce k pronájmu. Sám Hitler zde strávil velkou část druhé světové války. A cena? Roční pronájem činí zhruba 2,7 miliónu korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlčí doupě Adolfa Hitlera v době 2. světové války a nyní

 
Článek

Les ve východním Polsku o rozloze 13 hektarů byl v letech 1941 až 1944 doslova centrální nervovou soustavou nacistického válečného stroje. Hitler měl místo rád vzhledem k nedotčenosti přírody a také blízkosti samotné východní fronty. Během války bylo toto místo součástí Třetí říše a leželo ve východním Prusku.

Polské lesy začaly hledat nového majitele poté, co nyní vypršela stávající 20letá smlouva. Hitler a jeho nohsledi v oblasti postavili obří bunkry odolné proti bombardování. V sídle tehdy pracovaly až dva tisíce zaměstnanců.

Když se Němci z Wolfsschanze v listopadu 1944 stahovali, tak většinu bunkrů srovnali se zemí. I tak jsou ale jejich slušně zachovalé pozůstatky turistickou atrakcí, která každoročně přiláká 180 tisíc návštěvníků.

Neúspěšný pokus o atentát

"Neexistuje žádný způsob, jakým by se daly ty bunkry nějak přestavět. Jde nám spíš o to, aby bylo celé to místo více atraktivní pro turisty. Primárně tak myslíme na renovaci hotelu a restaurace," uvedl Zenon Piotrowicz z lesního hospodářství.

Ve Vlčím doupěti se mohla odehrát nejdůležitější událost druhé světové války, avšak kvůli shodě okolností k ní nakonec nedošlo. V červenci 1944 zde proběhl pokus o atentát na Hitlera, který vedl hrabě Claus von Stauffenberg. Náhlá změna místa konání pracovního setkání a posunutí aktovky s výbušninou dále od vůdce, pouhé vteřiny před výbuchem, tento pokus zmařily. O neúspěšném atentátu byl natočen snímek Valkýra, kde sehrál roli hraběte von Stauffenberga Tom Cruise.

Anketa

Lákalo by vás Hitlerovo Vlčí doupě navštívit?
Ano
84,6 %
Ne
12,6 %
Již jsem ho navštívil
2,8 %
Celkem hlasovalo 7090 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám