Hlavní obsah

Litevský pirát chtěl ukrást milionáři jachtu, nevyjel ani z přístavu

Novinky, Markéta Klánská
Londýn

Třiatřicetiletý Litevec Ramunas Slusnys chtěl na řece Temži ukrást luxusní jachtu v ceně 550 000 liber (16 855 000 korun). Když ale zjistil, že se z přístavu nemůže bez objednání dostat, vrátil se zpět a zaparkoval. Na lodi tak jenom posvačil, přesto byl odsouzen k 18 měsícům vězení.

Foto: Profimedia.cz

Litevec chtěl ukrást luxusní jachtu z Doků svaté Kateřiny v Londýně. Ilustrační foto

Článek

Na téměř 15metrové jachtě zaparkované nedaleko mostu Tower Bridge v centru Londýna spořádal Slusnys misku kukuřičných lupínků a vypil lahev vína. Udělat si z cizí lodi domov se ovšem tomuto 33letému bezdomovci nepodařilo.

Personál Doků sv. Kateřiny totiž záhy pojal podezření a informoval majitele jachty Williama Cartera. Slusnys byl zatčen a toto úterý shledán vinným z pokusu o krádež lodi a odcizení lahve vína.

Pirát nebo znalec lodí bez domova

„Otázka zní, zda se snažil loď cíleně ukrást. Existují dva možné scénáře. V prvním případě šlo o litevského piráta uprostřed Londýna, který šel na jistotu a kradl loď, nebo se o to alespoň pokoušel,“ řekl před soudem zástupce obžaloby Piers Wauchope.

„Druhá varianta obžalovaného staví do role bezdomovce, který se vyzná v lodích. Málokdo totiž umí tak šikovně manévrovat s velkou jachtou, aniž by způsobil nějaké škody,“ pokračoval Wauchope.

Dokonce i majitel lodi Carter uvedl, že jachtu není lehké ovládat. Koupil si ji pro radost tři měsíce před Slusnysovým pokusem o krádež, předtím ale musel absolvovat nákladné školení, aby ji nepoškodil.

Ztratilo se jen víno

Slusnysův obhájce James Mehigan také zdůraznil, že Carter ve výsledku přišel pouze o lahev vína za 10 liber (300 korun). Soudce Timothy Lamb a porota vyhodnotili, že je sice zázračné, že obžalovaný jachtu nepoškodil a ve výsledku ji ani neukradl, přesto šlo podle nich o závažná obvinění.

S přihlédnutím ke špatnému zdraví a k faktu, že Slusnys nemá vlastní domov, rozhodli o 18 měsících vězení. Litevec, který byl při svém pokusu o krádež lodi zatčen 28. března 2011, však bude pravděpodobně propuštěn dřív, protože si už odseděl deset měsíců ve vyšetřovací vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám