Hlavní obsah

Ostravská tygřata dostala větší prostor na dovádění

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Tygří kluci, kteří se v ostravské zoologické zahradě narodili vloni 2. června, se přestěhovali do většího výběhu. Velké stěhování tygrů se uskutečnilo minulý týden. Samice Maja se společně se svými dvěma mláďaty, Edou a Eltonem, přemístila do výběhů otce tygřat, samce Thara. Ten nyní obývá samičí výběh.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Mladí ostravští tygři se přestěhovali do nového výběhu, kde nyní prozkoumávají svět.

Článek

„K výměně tygrů jsme se rozhodli proto, že výběh samce je o něco větší, než ten od tygřice. Tygříci rostou jako z vody a pomalu dorůstají svou mámu. Od ní se také učí být správnými tygry. Proto nyní dostali pro své hry a vzájemné honičky k dispozici větší výběh,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že oba výběhy spolu bezprostředně sousedí.

Matku tygříků vpustili ošetřovatelé do nového výběhu jako první, aby zkontrolovala, že výběh pro její potomstvo bezpečný. „Oba tygří kluci se do neznáma odvážili teprve až za nějakou dobu, přičemž všechno pečlivě prozkoumávali a očichávali,“ dodala mluvčí.

Zoo chce vybudovat pro tygry nové moderní výběhy

Chovné zařízení pro tygry v ostravské zoo pochází ze 70. let minulého století. Vzhledem k tomu, že tygři ussurijští patří v přírodě mezi nejohroženější poddruhy tygra, chce zoo pokračovat v jejich doposud úspěšném chovu a být nadále zapojeno do Evropského záchranného programu (EEP).

„Proto také usilujeme o vybudování moderních výběhů splňujících nároky současného chovu těchto největších koček světa. Po slonech, medvědech, hroších, supech, orlech a dalších zvířatech by se tak i ostravští tygři měli v nejbližších letech dočkat nového bydlení. Velké přírodní výběhy vzniknou v blízkosti výběhu pro velbloudy,“ sdělil ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas.

Eda a Elton zůstanou v Ostravě ještě zhruba rok, poté budou v rámci záchranného programu převezeni do jiných evropských zoo ke geneticky vhodným samičkám. „Aby se mohli zapojit do další reprodukce. Přesuny zvířat se v těchto případech uskutečňují zadarmo. Nejedná se o žádný obchod se zvířaty,“ podotkla ještě Kalousková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám