Hlavní obsah

Energická stařenka řádí ve svých 73 letech za mixážním pultem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Každý je tak mladý, jak se cítí. Pro 73letou Wiku Szmytovou z Polska to platí dvojnásob, rozhodla se totiž trávit svá důchodová léta za mixážním pultem. Rozjela kariéru jako dýdžejka, aby přenesla aspoň trochu své chuti do života na ostatní lidi. V rytmu rumby, samby nebo disco dokáže roztančit mladé i staré publikum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Třiasedmdesátiletá dýdžejka umí roztančit celý sálVideo: Reuters

 
Článek

„Odchodem do důchodu podle mého názoru v podstatě začíná druhý život, který bychom si měli zorganizovat podle svého. Není nic horšího, než uvíznout na mrtvém bodě. Já miluji hudbu a vždy jsem inklinovala k umění, kabaretu a poezii,“ uvedla pro agenturu Reuters Wika Szmytová, která vystupuje ve Varšavě pod uměleckým jménem DJ Wika.

„Tanec je zábavný a zlepšuje náladu. Staří lidé tak nemyslí na umírání a nepřipravují si náhrobní kameny. Naopak obrací své myšlenky k životu, to je kouzlo hudby. To je to, co hudba dává,“ vysvětlila Szmytová.

DJ Wika umí oslovit i mladé

Energická Polka dříve pracovala s mladistvými a rozhodla se, že se o svou životní energii podělí i v důchodu. Sama se naučila obsluhovat mixážní pult, a získala si tak dokonce obdiv mladších a zkušenějších dýdžejů. Ani pozitivní ohlasy publika na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Chodím sem, abych zde příjemně strávil poslední dny svého života,“ ocenil přístup Szmytové Tadeusz Lipiec, jeden z důchodců.

„Už nějaký čas sem každou středu chodím. Je tu skupinka lidí, kteří rádi tancují, a je to navíc příjemná rozcvička,“ řekl její další fanoušek.

DJ Wika hraje v jednom varšavském klubu třikrát týdně. Podílí se však i na jiných hudebních projektech. Hraje na oslavách, na kterých oslovuje také mnohem mladší publikum.

Francii okouzlila jiná důchodkyně

Szmytová však není jediná „babička“, která se rozhodla rozdávat energii kolem sebe prostřednictvím mixování hudby. Jednasedmdesátiletá Britka Ruth Flowersová si dokonce dokázala získat srdce mnoha Francouzů. V moderním oblečení, se sluchátky posázenými krystaly a slunečními brýlemi vystupuje v nejlepších francouzských tanečních klubech a zazářila i v Cannes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám