Hlavní obsah

Grizzly natočil na kameru dokument o svém životě v přírodě

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška

Myslíte si, že točit na kameru mohou jen lidé? Omyl! Pracovníci oddělení pro ryby a zvěř na Aljašce provedli unikátní experiment, při kterém připevnili medvědu grizzlymu na obojek kameru. Zvíře tak dva měsíce natáčelo dokument o svém životě v přírodě, informoval server alaskadispatch.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Medvěd grizzly natočil na kameru dokument o svém životě v příroděVideo: vimeo.com

 
Článek

Zajímavý pokus provedli přírodovědci loni během května a června, záznam zveřejnili nyní. Jako „kameraman“ byl vybrán desetiletý samec medvěda grizzlyho žijící nedaleko řeky Copper, který dostal přezdívku Kanec 6041. Kamera na jeho obojku se automaticky zapínala zhruba každých 15 minut a natáčela několikavteřinové sekvence.

Jeden z natáčených dnů, 26. května, pak byl sestříhán do kontinuálního videozáznamu. Ten dokumentuje, co medvěd v divočině v průběhu dne dělá: chodí, setkává se s dalšími medvědy, jí, koupe se nebo spí. Dvakrát za den se také oddával sexuálním hrátkám, z čehož zřejmě vyplynula jeho přezdívka. Záběry obsahují i časové údaje, v kolik hodin co zvíře dělalo.

Více než třísetkilový Kanec 6041 nebyl ale jediným medvědem, který měl kameru. Do projektu byly zařazeny ještě tři medvědí samice, přitom dvě z nich měly mláďata. Cílem je zjistit, jaký vliv mají medvědi na populaci losů v oblasti a jaký dopad na medvědy má lovecká sezóna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám