Hlavní obsah

Nejmenší obratlovec na světě je velký jako zrnko rýže

Novinky, Markéta Klánská
Baton Rouge

Nová Guinea odkryla další ze svých tajemství - vědci tam nalezli nový druh žáby. Se svou průměrnou délkou 7,7 milimetru se tato žába navíc stala nejmenším obratlovcem na světě. Dostala jméno Paedophryne amauensis a oficiálně byla veřejnosti představena tuto středu.

Vědci objevili nejmenšího obratlovce na světě

 
Článek

Tým biologů ze Státní univerzity v Louisianě v čele s herpetologem Chrisem Austinem učinil v rámci tříměsíční expedice na druhém největším ostrově světa velký objev. Do dnešních dnů neznámá žabička převzala titul nejmenšího obratlovce od indonéské rybky jménem Paedocypris progenetica, která v průměru měří lehce přes osm milimetrů.

„Hranice velikosti obratlovců vzbuzují mezi biology velkou pozornost. Zatím jen málo chápeme funkční omezení, která přichází s extrémními velikostmi, ať už malými nebo velkými,“ uvedl při oficiálním představení nejmenšího obratlovce docent Chris Austin.

Nejhorší bylo žáby lokalizovat

Austin však není na poli biologických objevů žádným nováčkem. Během své kariéry popsal už několik neznámých druhů žab, ještěrek i parazitů. Svůj poslední objev zveřejnil ve středu 11. ledna v časopise Public Library of Science One.

„Žáby Paedophryne amauensis bylo hlavně obtížné lokalizovat kvůli jejich miniaturnímu vzrůstu. Dokonce i zvuky, které samci vydávají při páření, jsou vysoké frekvence jako u hmyzu. Je to ale převratný objev. Nová Guinea je, co se týče biodiverzity, bohatou oblastí. Vše, co tam najdeme, nám umožňuje lépe pochopit zákonitosti biologické rozmanitosti,“ popsal objev Austin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám