Hlavní obsah

Dezerty na galavečeři Zlatých glóbů budou posypané zlatem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Neděle se blíží a přípravy na předávání Zlatých glóbů vrcholí. Hollywood plný třpytu ani tentokrát nezklamal, na slavnostním banketu předávání prestižních filmových a televizních cen se bude mimo jiné podávat dezert sypaný jedlým zlatem. Okázalost, v jejímž duchu se letos událost ponese, však rozpoutala ve Spojených státech vlnu kritiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Zlatých glóbech se bude servírovat jídlo posypané zlatem

 
Článek

Každý z 1500 připravovaných dezertů bude zdoben vločkami z 23karátového zlata a čokoládovou kuličkou obalenou ve zlatém prášku. Jakoby to ovšem nestačilo, nejdůležitější ingredience přiletěly do Los Angeles z různých evropských zemí. Čokoláda například putovala ze Švýcarska, karamel z medu akácií pochází z Francie a pasta z mandlí Valencia naopak ze Španělska.

„Dovoz ingrediencí z celého světa je neekonomický a jen zvyšuje množství emisí, které způsobují globální oteplování,“ uvedl pro britský zpravodajský server Mail Online zástupce organizace Global Green USA, která se zabývá ochranou životního prostředí.

Představení dezertu navíc přišlo ve velmi nevhodnou dobu. Několik dní předtím totiž byla zveřejněna míra nezaměstnanosti v USA. Vystoupala na 8,5 procenta, tedy nejvýš od počátku roku 2009.

Cukrář se dme pýchou

„Je to doslova bohatý dezert,“ řekl o svém cukrářském díle Thomas Henzi, vrchní cukrář hotelu Beverly Hilton, kde se bude galavečeře konat. Křehká čokoládovo-mandlová terinka s medem z akácií, karamelem a čerstvým lesním ovocem má být nejen gurmánskou lahůdkou, ale i třpytivou pastvou pro oči.

„Cena zlata se na současném trhu pohybuje kolem 1600 až 1700 dolarů za trojskou unci (32 000 až 34 000 korun). Zlaté vločky tak vyjdou na 1,2 dolaru (25 korun) za jednu porci,“ uvedl Henzi.

"Zelené" Zlaté glóby

V roce 2007 přitom oslava předávání Zlatých glóbů proběhla v „zeleném“ duchu. Podávaly se bio potraviny, dekorace byly vyrobeny z recyklovaného papíru a stoly z recyklovaného dřeva. Přesto se tam objevily takové hvězdy jako Maggie Gyllenhaalová, Eva Longroniová, Sarah Jessica Parkerová, Rachel Weiszová a další.

„Přísady letošního dezertu vyvolávají mnoho otázek. Většinou se lidé ptají na počet kalorií. Odpovídáme jim, že to neměříme. V takový slavnostní den o něco takového přece nejde,“ uvedl Henzi v oficiálním videu Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA).

I takové ohlasy může mít zlatá okázalost. Teprve v neděli se ukáže, zda bude dezert úspěšný i u takových celebrit, jako je například Leonardo DiCaprio, který založil vlastní nadaci na ochranu životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám