Hlavní obsah

Sto let světové historie se vešlo do desetiminutového videa

U příležitosti konce starého a začátku nového roku se na internetu objevilo unikátní video mapující světovou historii za posledních 100 let. Nejvýznamnější politické, společenské i sportovní události od roku 1911 až do roku 2011 se vešly do desetiminutového sestřihu, informoval server Daily Mail.

Sto let naší historie na autentických záběrech v deseti minutách

 
Článek

Autor, vystupující pod jménem derDon1234, použil ve svém videu autentické záběry z událostí posledních sta let. Výjimkou je pouze potopení Titaniku v roce 1912, kde jsou použity záběry ze stejnojmenného filmu, a výbuch první vodíkové bomby o 40 let později, místo kterého tam autor vložil jiný, jak sám uvádí.

Celý sestřih začíná dobytím Jižního pólu Roaldem Amundsenem v roce 1911. V záznamu nechybí první světová válka, dokončení výstavby proslulého newyorského mrakodrapu Empire State Building v roce 1931, inaugurace Adolfa Hitlera a druhá světová válka. Na dalších záběrech je mimo jiné nástup Jana Pavla II. do papežského úřadu v roce 1978 nebo útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001. Poslední událostí je pak loňské ničivé zemětřesení a tsunami v Japonsku s následnou nukleární katastrofou ve Fukušimě.

Unikátní záznam sestavený ze 113 událostí už na internetu vidělo přes 1,2 miliónu lidí. Někteří poukazují na to, že v něm nejsou důležité okamžiky historie, jako je například vznik legendárních Beatles nebo smrt Steva Jobse. „Některé důležité události tam chybí, třeba Jurij Gagarin, Martin Luther King a další. Ale musel jsem je vyhodit, aby to video nebylo příliš dlouhé,“ dodal autor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám