Hlavní obsah

Trosečníky v moři našli záchranáři na cestovní ledničce

Novinky, Markéta Klánská
Sydney

Velké drama čekalo tento čtvrtek na dva otce a jejich syny z Austrálie. Když vyrazili rybařit, jejich loď začala hořet. Okamžitě si navlékli záchranné vesty a skočili do vody. Záchranáři je posléze našli, jak se houpou kolem ledničky v moři asi osm kilometrů od Sydney.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosečníci z potopené lodi se plavili na cestovní ledničceVideo: Reuters

 
Článek

Třiačtyřicetiletý Scott Smiles a 46letý Rick Matthews vzali své 11leté syny Rileyho a Ryana rybařit. Místo, aby se plavili 200 kilometrů směrem na sever od zátoky Botany Bay v Sydney, na osmém kilometru cesty jejich 12metrovou loď zachvátil požár.

„Popadl jsem digitální bóji EPIRB, která pomocí GPS určuje pozici v případě ohrožení, svou peněženku a vyběhl jsem na palubu. Mezitím Rick nasadil klukům záchranné vesty. Vzal jsem z lodi přenosnou ledničku a skočil přes palubu,“ uvedl pro agenturu Reuters Smiles.

Podle místních médií stihli všichni vyskočit právě včas. Od chvíle, kdy muži zachytili černý kouř, trvalo jen okamžik, než začala loď klesat ke dnu. Smiles pak ve vodě aktivoval EPIRB a všechny shromáždil kolem ledničky. Takto vyčkávali na pomoc.

Za život vděčí digitální bóji

Záchranná služba zachytila nouzový signál a během 45 minut k trosečníkům dorazila helikoptéra, která jim hodila záchranný člun. Chvíli nato přijela vodní policie ze Sydney, která trosečníky převezla do bezpečí na břeh.

Matthews utrpěl chemické popáleniny na noze od unikajícího benzínu, musel být tedy odvezen do nemocnice na speciální oddělení popálenin. Jinak se ale nikomu nic nestalo, jen malý Riley utrpěl lehký šok. Chlapci totiž zrovna spali, a najednou se ocitli se záchrannou vestou v moři.

Podle policie trosečníkům zachránila život aktivovaná digitální bóje. Kdyby ji nepoužili, policie by hledala jehlu v kupce sena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám