Hlavní obsah

Vesnici postihly záhadné výpadky signálů, nefungovalo tam ani odemykání aut

Novinky, Markéta Klánská
Kingsclere

V anglické vesnici Kingsclere v uplynulých dnech nefungovalo nic, jak mělo. Místní obyvatelé nemohli používat topení, sprchy, domovní zvonky a dokonce ani elektronické klíče od aut. Zatím však není jasné, co za těmito podezřelými výpadky bezdrátových signálů stojí.

Foto: Profimedia.cz

V anglické vesnici přestala mimo jiné fungovat dálková ovládání zámků aut. Zdroj poruchy zatím nebyl dohledán. Ilustrační foto.

Článek

Období vánočních svátků strávily rodiny z Kingsclere na hranici hrabství Hampshire a Berkshire převážně bez topení. V jejich domácnostech totiž selhaly systémy, které jsou závislé na digitálních technologiích. Problémy se rozšířily i na jiná zařízení, včetně dálkově ovládaných zámků aut.

S výpadkem se potýkala také rodina Smithových. Chris Smith uvedl, že narušení systémů zruinovalo narozeniny jeho ženy, které slavila na Štědrý den. Ve snaze opravit topení a sprchu navíc utratil přes 250 liber (7830 korun). Nic přesto nefungovalo až do 27. prosince.

Výpadky často způsobují video vysílače

„Podobné problémy mohou být často způsobeny video vysílačem, který přenáší televizní signál ostatním zařízením v domě. Není to sice zdroj veškerých problémů, v mnoha případech ho však lze dohledat jako původce narušení signálů,“ uvedl pro deník The Daily Telegraph mluvčí zákonem ustanovené korporace Ofcom, která dohlíží na telekomunikační a vysílací společnosti ve Velké Británii.

V říjnu lidé z části Southamptonu hlásili, že jim nefungují dálkové ovladače zámků aut. Problém byl v té době skutečně vystopován u defektního video vysílače, který vysílal frekvenci narušující ovladače. Obyvatelé ulice Windermere v Cumbrii zase nemohli odemknout svá auta kvůli bezdrátovému zařízení, které přijímalo objednávky v nedaleké restauraci.

Může za výpadek nedaleký vysílač?

Všechna tato vadná zařízení podle Smithe spojoval fakt, že využívala identifikaci na rádiové frekvenci (RFID). Stále si však klade otázku, co přesně ruší signály ve vesnici Kingsclere. Neví totiž o nikom, kdo by v okolí vlastnil video vysílač.

„Kingsclere je ve stínu televizního vysílače Hannington. Mohlo tedy dojít k poruše při inženýrských pracích, které si přes svátky nikdo nevšiml,“ dodal Smith.

Společnost Arqiva, která je zodpovědná za provoz vysílače, sice přiznala, že by silný signál mohl ovlivnit zařízení s RFID, v tomto případě prý ale vysílač výpadek nezpůsobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám