Hlavní obsah

Obří krajta držela loni dietu, dostala jen tři kozy místo deseti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gosford

Atomová Betty (Atomic Betty), to je jméno, které dostala 6,5 metru dlouhá krajta z australského Gosfordu. Kvůli své ohromné váze v průběhu roku 2011 musela podstoupit dietní program, přesto ji při středečním vážení muselo nést šest statných mužů a jedna žena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obří krajtu i po roce diety muselo nést na váhu sedm lidíVideo: Reuters

 
Článek

Hmotnost Atomové Betty se v loňském roce při pravidelném vážení vyhoupla až na 135 kilogramů. Ošetřovatelé z australské rezervace pro plazy tak rozhodli, že musí přestat tloustnout.

Po roční dietě ji stejně ve středu vynášelo z výběhu sedm lidí. Zabralo jim to půl hodiny. Na váze se pak zjistilo, že krajta vůbec nezhubla, naopak přibrala další dva kilogramy. Jejích 137 kilogramů je ale podle ošetřovatelů v normě, hlavní je, že nepřibrala mnohem víc.

Pouze tři kozy místo obvyklých deseti

„Tak trochu jsme jí zavedli dietu. V uplynulém roce jsme jí proto dopřáli pouze tři kozy,“ řekl agentuře Reuters jeden z ošetřovatelů Tim Faulkner.

Atomová Betty byla předtím totiž zvyklá na deset koz ročně, z nichž každou dokázala zhltnout během pouhých 30 minut. K trávení pak ale potřebovala celý týden. S takovým jídelníčkem podle ošetřovatelů přibírala na váze příliš rychle.

Krajty mřížkované, ke kterým se Atomová Betty řadí, patří k těm nejdelším hadům a plazům vůbec. Největší změřený jedinec měl bezmála deset metrů. Obvykle se ale jejich délka pohybuje od tří do šesti metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám